Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tunga sviten fortsatte mot Ryssland – Lejonen föll efter straffar

Från 2019
Uppdaterad 07.02.2019 22:15.
Finland föll mot Ryssland - se målen - Spela upp på Arenan

Ett fall framåt för Lejonen men fortfarande ingen seger mot Ryssland under den här säsongen. I kvällens match kvitterade Finland sent och tvingade till slut matchen till straffar. Där avgjorde Dmitrij Kagarlitskij i den nionde straffomgången.

Säsongens tredje EHT-turnering, den svenska, körde för Finlands del igång i kväll med mötet mot Ryssland på bortais i Jaroslavl. I säsongens två tidigare EHT-turneringar lyckades Finland inte göra mål på Ryssland på 120 minuter ishockey men i kväll var det andra bullar.

Redan efter 28 sekunder låg pucken i det ryska målet. Backen Mikko Lehtonen dumpade en puck mot mål och första kedjans högerytter Niko Ojamäki styrde in 1–0 bakom Ilja Konovalov. Målet var 23-årige Tapparaspelarens första i landslagströjan.

Drygt fyra minuter senare kvitterade Ryssland. Finlands målvakt Veini Vehviläinen hade inte släppt in ett enda mål i landslaget inför kvällens match men nu sprack nollan då Ilja Michejev kvitterade från nära håll.

Ilja Mikhejev gör mål på Veini Vehviläinen
Bildtext Ilja Mikhejev gjorde två mål på Veini Vehviläinen.
Bild: /All Over Press

Finland sumpade flera powerplay

Efter kvitteringen tilläts Ryssland ta över kommandot i matchen då Lejonen tog flera utvisningar. Vehviläinen höll dock laget med i matchen med flera viktiga räddningar.

I den andra perioden var läget det motsatta. Finland fick öva på powerplay tre gånger om men utan resultat.

1–1 stod sig till början av tredje perioden men då slog sedan Ilja Michejev till med sitt andra mål för kvällen. Michejev stal pucken av Jesse Virtanen vid blålinjen, trampade in i zonen och prickade in 2–1 mellan benen på Vehviläinen.

Då var det ännu ingen fara på taket för Finland. Det fanns gott om tid att kvittera matchen men under stora delar av den sista perioden var anfallen tama.

Mikko Lehtonen i en match mot Ryssland.
Bildtext Mikko Lehtonen kvitterade i sista perioden.
Bild: /All Over Press

Sen kvittering och långt straffavgörande

Finland såg ut att förlora matchen men då endast nio sekunder återstod kom kvitteringen. Mikko Lehtonen hittade rätt med ett handledsskott från blålinjen och tvingade matchen till förlängning.

Förlängningen blev sedan mållös och straffar fick avgöra matchen. Och det blev en utdragen historia. Först i den nionde straffomgången föll avgörandet.

Dmitrij Kagarlitskij nätade medan Juhani Tyrväinen missade och därmed var det Ryssland som stod som segrare.

Finlands turnering fortsätter på lördag då man möter Tjeckien i Stockholm klockan 13.

Resultat:

Ryssland – Finland 3–2 efter straffar
00.28 0–1 Niko Ojamäki (Mikko Lehtonen, Julius Junttila)
04.06 1–1 Ilja Michejev (Denis Zernov, Sergei Sjumakov)
44.05 2–1 Ilja Michejev
59.51 2–2 Mikko Lehtonen (Teemu Eronen, Julius Nättinen)
65.00 3–2 Dmitrij Kagarlitskij

Ilja Konovalov RUS 5+13+3+0=21
Veini Vehviläinen FIN 9+7+5+0=21

Diskussion om artikeln