Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Internationell kontaktgrupp kräver val i Venezuela så fort som möjligt

Från 2019
Uppdaterad 07.02.2019 23:01.
EU:s utrikespolitiska representant Federica Mogherini på väg till förhandlingar om läget i Venezuela.
Bildtext EU:s utrikeschef Federica Mogherini under den internationella kontaktgruppens förhandlingar i Montevideo i Uruguay på torsdagen.

Den så kallade internationella kontaktgruppen, som försöker lösa krisen i Venezuela, kräver att fria, ärliga presidentval ordnas i landet så fort som möjligt.

Kontaktgruppen samlades för att diskutera läget i Venezuela i Uruguays huvudstad Montevideo på torsdagen.

Gruppen består av sammanlagt 14 sydamerikanska och europeiska länder.

Tillsammans har de som mål att hitta en fredlig politisk lösning på situationen i Venezuela - en lösning man menar att måste komma från det venezuelanska folket.

– Detta är inte bara det mest önskvärda resultatet utan det enda resultatet, ifall vi vill undvika mer lidande, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini enligt nyhetsbyrån TT.

Madurosupportrar demonstrerar mot den Internationella kontaktgruppens första möte angående krisen i Venezuela.
Bildtext Madurosupportrar demonstrerar mot den internationella kontaktgruppens första möte om krisen i Venezuela i Montevideo, Uruguay. Texten på skylten lyder ungefär "Solidaritet med folket och med den venezuelanska regeringen. Ingen kupp. Ingen "Yankee"-intervention.

Ett fyrtiotal länder, bland dem tio EU-länder, har erkänt oppositionsledaren Juan Guaidó som landets övergångspresident.

De ledande EU-länderna meddelade Guaidó om sitt stöd efter att president Nicolás Maduro vägrade utlysa nyval.

I Venezuela har massiva demonstrationer ordnats för att kräva Maduros avgång.

Det kaotiska läget i landet är en följd av den ekonomiska kris som både lett till mat- och läkemedelsbrist samt hyperinflation.

Omkring tre miljoner människor har flytt landet.

Samtidigt som kontaktgruppen gav sitt utlåtande anlände de första långtradarna med hjälpleveranser till gränsen mot Colombia.

Källor: AP, Reuters, TT