Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mer troligt att det kritiserade uppladdningsfiltret blir av – ministrar försöker komma överens om lagförslaget nu på fredagen

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 17:20.
Upphovsrätt.
Bild: Mostphotos

EU-politiker förhandlar igen intensivt om ett nytt upphovsrättsdirektiv inom unionen, efter att förhandlingarna strandade för tre veckor sedan. Ärendet måste framskrida inom de närmaste dagarna för att det ska hinna behandlas före EU-valet i maj.

Frankrike och Tyskland har nått en kompromiss om att stöda kravet på uppladdningsfilter, det vill säga artikel 13 i det planerade direktivet.

De är alltså så stora medlemsländer med så mycket makt inom EU att deras kompromiss troligen innebär att frågan går vidare, och i den form de har bestämt.

Artikel 13 går ut på att internettjänster som är värd för stora mängder användaruppladdat material ska vara ansvariga för de upphovsrättsöverträdelser som deras användare gör.

Om lagförändringen blir av skulle många internettjänster inom EU tvingas använda sig av särskilda uppladdningsfilter för att sålla i det material användarna laddar upp.

Avsikten med filtret är att se till att upphovsrättsinnehavares innehåll inte sprids olagligt, men det kommer realistiskt sett också att innebära att en hel del tillåtet material stoppas.

I en läckt version av den nya tysk-franska överenskommelsen sägs det att alla internettjänster inom EU ska omfattas, förutom de som kan uppfylla alla följande tre kriterier:

  • Har en omsättning på under 10 miljoner euro.
  • Har varit tillgänglig för allmänheten i mindre än tre år.
  • Har färre än 5 miljoner unika besökare.

Det finns ett stort antal tjänster som inte uppfyller alla de här punkterna och om kriterierna blir verklighet kan det bli ett problem för många av dem - också för sådana aktörer som inte i nuläget har några som helst problem med upphovsrättsbrott.

Slutliga diskussioner mellan ministrar kommer att ske nu på fredagen – med start vid 19-tiden på kvällen finsk tid.

Avsikten är att ta fram en text som ska kunna klubbas igenom i början av nästa vecka.

Det har varit en långdragen process, men inom några dagar kan det alltså finnas en slutlig version av artikel 13, och det nya upphovsrättsdirektivet. EU-parlamentet ska sedan rösta om direktivet – troligen ännu före EU-valet i maj.

Om politikerna inte når en överenskommelse under de kommande dagarna är det däremot troligt att frågan tas upp till ny behandling efter EU-valet. I sådana fall är det högst oklart hur det kommer att gå.

8.2.2019 kl. 17.20: Artikeln uppdaterades med information om att ministrarna väntas diskutera om upphovsrättsdirektivet vid 19-tiden finsk tid.

Diskussion om artikeln