Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försöket med basinkomst visar: Mottagarna kom inte ut i arbetslivet, men mådde bättre än andra som lever på bidrag

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 09:59.
Kvinna med plånbok och eurosedlar
Bild: Ismo Pekkarinen / AOP

Det har inte blivit någon sysselsättande effekt av regeringens försök med basinkomst för finländare, visar preliminära resultat.

Enligt uppgifterna som presenterades på fredagen kan man inte se någon sysselsättande effekt bland mottagarna till basinkomsten i försöket, åtminstone inte under det första av två försöksår.

- En orsak till det kan vara att mottagarna under försökstiden inte har hunnit reagera på sin nya situation och börjat söka jobb, säger forskningskoordinator Ohto Kanninen från Löntagarnas forskningsinstitut.

Mottagarna till basinkomst har visat sig fortsätta ansöka om och få arbetslöshetsbidrag och de har fått bostadsbidrag i samma utsträckning som en jämförelsegrupp med personer som är i motsvarande situation, men som inte fått basinkomst.

Basinkomst gav bättre välmående

Däremot har de som fått basinkomst behövt betydligt mindre utkomststöd och sjukdagpenning.

Resultaten från försöket visar mycket riktigt att mottagarna till basinkomst bedömer sitt eget välmående som bättre än personerna i jämförelsegruppen.

- De som fått basinkomst har upplevt att pengarna räcker bättre till de förnödenheter de behöver, trots att båda grupperna har haft tillgång till lika stora summor, konstaterar ledande forskare Minna Ylikännö från Folkpensionsanstalten.

- Mottagarna till basinkomst har upplevt mindre stress och ångest och de har känt sig mer delaktiga i samhället och litar mer på politikerna, säger Ylikännö.

Forsakre Ohto Kanninen, ministrarna Anu Vehviläinen och Pirkko Mattila samt forskningens vetenskapliga chef arbetslivsprofessor Olli Kangas från Åbo universitet.
Bildtext Forsakre Ohto Kanninen, kommun- och refomminister Anu Vehviläinen (C), social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå) samt forskningens vetenskapliga chef, arbetslivsprofessor Olli Kangas från Åbo universitet.
Bild: Lehtikuva

Forskarna understryker att de uppgifter som presenterades på fredagen är preliminära och att fortsatta undersökningar kommer att ge mer exakta uppgifter.

Minister Mattila: Försöket har lärt oss mycket

En rapport med de preliminära resultaten har getts till social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå).

- Försöket har fått mycket uppmärksamhet internationellt och det har varit nyttigt för Finland, säger hon.

- Även om basinkomst knappast kan införas enligt exakt den här modellen har vi lärt oss mycket av försöket, säger Mattila.

Det är Juha Sipiläs (C) regering som har tagit initiativ till försöket med basinkomst. Det utfördes under åren 2017 och 2018.

Myndigheterna lottade ut 2000 personer som fick 560 euro per månad i basinkomst. De var alla sådana som dittills hade levt på olika typer av sociala bidrag.

Diskussion om artikeln