Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Thailändsk prinsessa överraskar - ställer upp som premiärministerkandidat och mot militärjuntan

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 22:31.
Thailändsk prinsessa överraskar - ställer upp som premiärministerkandidat och mot militärjuntan - Spela upp på Arenan

Den thailändska kungens äldre syster, prinsessan Ubolratana, har låtit meddela att hon kandiderar för posten som premiärminister. Dessutom gör hon det för ett parti som är lojalt med den tidigare avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra och mot militärjuntan.

Efter att valet skjutits upp flera gånger så meddelades äntligen i slutet av januari att det ska hållas allmänna val i Thailand den 24 mars. Men nu skakas valkampanjen om ordentligt.

På fredagen höll partiet Thai Raksa Chart, ett parti lojalt med den nu landsflyktige tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, en presskonferens där de kunde servera en pangnyhet.

Kung Maha Vajiralongkorns äldre syster, den 67-åriga prinsessan Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, nomineras som partiets premiärministerkandidat.

Enligt Thailands traditioner håller sig kungligheterna helt borta från dagspolitiken.

Beskedet från Ubolratana beskrivs som både överraskande och unikt och hennes kandidatur vänder upp och ner på alla förväntningar inför det första valet i Thailand sen militärkuppen 2014.

Den glädjestrålande ledaren för Thai Raksa Chart, Preechapol Pongpanich visar upp dokumentet som bevisar prinsessan Ubolratnas kandidatur.
Bildtext Den glädjestrålande ledaren för Thai Raksa Chart, Preechapol Pongpanich visar upp dokumentet som bevisar prinsessan Ubolratanas kandidatur.
Bild: EPA-EFE/STR

Dessutom blir Thailands nuvarande självutnämnde premiärminister, militärjuntans ledare, general Prayuth Chan-ocha hennes främsta rival om premiärministerposten.

Då Ubolratana ställer upp för Thai Raksa Chart, ställer hon upp för ett parti som inte har just något stöd hos Bangkoks elit eller hos militären.

Thai Raksa Chart är en förgrening av det stora Thaksin-lojala partiet Pheu Thai Party. Partierna har ofta betraktats som de fattiga böndernas partier och som fiender till kungahuset.

General Prayuth ställer upp som premiärministerkandidat för det nya partiet Palang Pracharat som grundats av hans anhängare och som ses som militärjuntans parti.

Han har hittills setts som förhandsfavorit inför valet i mars.

Militären protesterar redan

Ett parti som stöder militären, Folkets reformparti, har redan hunnit lämna in en protest till valkommissionen mot nomineringen av prinsessan Ubolratana.

Ledaren för det här partiet vill att valkommissionen utreder om nomineringen bryter mot lagar som förbjuder partier att utnyttja monarkin i valkampanjer.

Ubolratana avstod officiellt från sina kungliga titlar redan år 1972 när hon gifte sig med en amerikan, medan hon studerade matematik och biokemi vid prestigefyllda Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA.

Efter sin skilsmässa flyttade hon tillbaka till Thailand 2001 och hon är mycket känd i landet. Hon har haft filmroller och uppträtt på scen, men också engagerat sig i en antidrogkampanj och representerat kungahuset.

Prinsessan Ubolratana Rjakanya under en kunglig procession i samband med den gamla kungens begravning i oktober 2017.
Bildtext Prinsessan Ubolratana Rjakanya under en kunglig procession i samband med den gamla kungens begravning i oktober 2017.
Bild: EPA-EFE/PONGMANAT TASIRI

Efter sin återkomst har Ubolratana behandlats som en fullvärdig prinsessa av kungahuset, men eftersom hon avsagt sig sina titlar så omfattas hon inte av Thailands extremt stränga lagar om majestätsbrott.

Brodern - landets kung - fördömer sin systers beslut

Prinsessan Ubolratana Rjakanyas bror - det vill säga kung Maha Vajiralongkorn - har fördömt systerns utspel. Hans uttalande lästes upp i tv i kväll.

Kungen anser att systerns kandidatur är "olämplig" eftersom den bryter mot landets tradition och mot konstitutionen som säger att monarker inte ska blanda sig i politik.
.

Källor: AFP, Reuters, AP

Diskussion om artikeln