Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsrektor döms för brott mot tjänsteplikt – anmälde inte sexuella trakasserier som pågick i skolan

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 16:10.
Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet där en tidigare rektor stod åtalad för brott mot tjänsteplikt.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den tidigare rektorn vid Hoplaxskolan döms till 50 dagsböter för brott mot tjänsteplikt. Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på fredagen.

Hela bötessumman är 3 950 euro.

Åklagaren åtalade den tidigare rektorn i första hand för brott mot tjänsteplikt och i andra hand för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet.

Enligt åklagaren har det misstänkta brottet skett mellan den 7 oktober 2014 och 1 mars 2017. Åklagaren yrkade på bötesstraff på minst 60 dagsböter.

Rektorn borde ha agerat genast

Hösten 2014 fick Hoplaxskolans dåvarande rektor reda på att en lärare vid skolan sexchattat med en elev. Läraren polisanmäldes först 2017 efter att en kurator i en annan skola fått reda på vad han gjort. I december 2018 dömdes läraren för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn.

Enligt åklagaren kunde lärarens framfart ha stoppats om rektorn gjort en polisanmälan redan 2014. Barnskyddslagen och Helsingfors stads interna praxis skulle ha förpliktat rektorn att agera genast då hon fick veta om vad läraren höll på med, konstateras i domen.

“Ifall hon varit osäker på hur allvarliga saker det varit frågan om, har hon haft möjlighet att konsultera barnskyddet och polisen. Genom att underlåta att göra detta har rektorn gjort sig skyldig till brott mot tjänsteplikt”, står det i domen.

Rektorn har bestridit åtalet. Hon jobbar nu i Vanda och enligt henne har bytet av jobb inget med åtalet att göra.

Artikeln uppdaterades 8.2 klockan 14:40 med domens motiveringar.