Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Harry Potter fortsätter förtrolla ung och gammal: "Upplevelsen blir förstorad när den delas av barn och förälder"

Från 2019
Uppdaterad 09.02.2019 11:32.
Boken Harry Potter and the deathly hallows i förgrunden, i en bokhandel som syns i bakgrunden.
Bildtext Den sjunde och sista Harry Potter-boken kom till försäljning den 21 juli 2007.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Harry Potter saknar tidsmarkörer och karaktärerna är lätta att relatera till, samtidigt som marknadsföringen av bokserien, filmerna och allt övrigt varit väl genomtänkt. Så förklarar barnbibliotekarie Tobias Larsson den brittiska barnboksseriens ihållande framgång.

Harry Potter fyller i år 22 år. Trots det fortsätter populariteten växa. Det som år 1997 var en barnbok som inget av de stora brittiska förlagen ville ta i har 20 år senare svällt till ett internationellt fenomen, med tillhörande filmer, spin off-filmer, nöjesparker och teatermanus – vid sidan av kärnan, och det som ständigt håller sin popularitet: böckerna.

tobias larsson
Bildtext Tobias Larsson.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ofta kommer föräldrar in till biblioteken med en lista över titlar som barnen beställt, säger Tobias Larsson, som är barnbibliotekarie vid Rikhardsgatans bibliotek i Helsingfors. Böcker som föräldrarna oftast inte har någon koll på själv.

- Men så kommer föräldrarna in och börjar prata om Harry Potter, och så blir det en gemensam upplevelse. Föräldrarna står där och får nästan hålla i sig lite, ”nu ska vi se hur du tar emot det här som jag tog emot då när jag läste dem”.

- Det blir som en förstorad upplevelse när det är något som man kan dela mellan barn och förälder, säger Larsson.

"Magi var dammigt" - lockade inte de stora förlagen

Det är egentligen inte så konstigt att de stora förlagen inte var intresserade av J.K. Rowlings trollkarlsmanus år 1997, säger Tobias Larsson. Trollkarlar och häxor och magiska världar var dammigt och helt ute, och förlagen konstaterade förmodligen att det inte säljer.

Det var bara lilla Bloomsbury Publishing som vågade chansa – och det lönade sig. Böckerna är översatta till 80 språk och underhåller nu andra generationens läsare.

- Ingen bok har varit så stor som Harry Potter sedan dess. Det har dels lett till att barn som kanske inte gärna läste, eller inte visste vad de ville läsa, helt plötsligt hittade någonting som de kunde känna igen sig i.

Att bokserien hållit för tidens tand beror på flera faktorer, tror Larsson. Dels saknar böckerna nästan helt tidsmarkörer – den magiska världen tycks ha stagnerat i en slags medeltid där man skriver med fjäderpennor och sysslar med alkemi.

Trollkarlsvärlden har inte anammat några av mugglarsamhällets nymodigheter som telefoni eller bilar, varför handlingen lika väl kunde placeras i 2019 som i 1997.

Ingen bok har varit så stor som Harry Potter sedan dess

Marknadsföringen har också varit oerhört skickligt utförd, säger Larsson. Den sista boken i serien kom ut 2007, men trots det har man lyckats mätta fansens lust efter mer och i jämn takt släppt nytt; filmer, nyutgåvor av böckerna och ny information kring universumets karaktärer samt kortare noveller skrivna av Rowling själv.

2016 fick också en helt nyskriven teaterpjäs som utspelar sig 19 år senare premiär i London, Harry Potter och det fördömda barnet.

En hög Harry Potter-böcker i bokhandeln.
Bildtext Utgivningen av manuset till Harry Potter och det fördömda barnet fick en del kritik. Många fans hade av marknadsföringen fått uppfattningen att det var frågan om en åttonde roman i serien.
Bild: Yle/Camilla Berghä'll

”Läs högt för barnen!”

Harry Potter har varit en av de första, om inte den första barnboken som föräldrar och barn läst och upplevt tillsammans, säger Larsson. Men det finns också andra som likt Harry Potter blivit större fenomen.

- Enid Blytons Fem-böcker har ju levt vidare, och Astrid Lindgren tänker jag också på. Samtidigt tänker jag att mycket av det har varit så tydligt riktat mot barn och föräldern kanske tänker att det är skönt med barnkultur som är uthärdlig. Det blir så roligt när man på riktigt kan gilla saker tillsammans, säger Larsson.

- Jag har hört så många historier om människor som har börjat läsa till exempel Harry Potter högt för barnen när de varit små, och som sedan fortsatt så till seriens slut. Trots att barnen är tonåringar, så har man fortsatt läsa högt i familjen. Även om barnen inte gillar Harry Potter så kan man läsa högt, det är en familjeaktivitet precis som att sitta och titta på tv.

Viktigare än exakt vad man läser är att det är spännande, säger Larsson.

- Jag brukar alltid säga till barn att inte läsa tråkiga böcker. Livet är för kort för att läsa tråkiga böcker!

Diskussion om artikeln