Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabiens kronprins hotade journalisten Jamal Khashoggi med en kula redan ett år före styckmordet i Istanbul

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 12:39.
En demonstrant iklädd en mask som föreställer kronprins Mohammed. Bild på Khashoggi i bakgrunden. Denhär demonstrationen hölls utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 25 oktober.
Bildtext Amerikanska spiontjänster har mängder av bevis som tyder på att kronprins Mohammad bin Salman beordrade mordet. På bilden bär en demonstrant en mask som föreställer kronprinsen
Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman hotade att "använda en kula" mot dissidentjournalisten Jamal Khashoggi, ett år innan Khashoggi styckmördades i Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Det hävdar tidningen New York Times, som citerar hemliga bandupptagningar från samtal mellan kronprinsen och en nära medarbetare..

Tidningen skriver att det nationella säkerhetsrådet NSA fick tag på ett bandat samtal från år 2017 och att man har gått igenom mängder av andra bevis som tyder på att det var kronprinsen som beordrade mordet.

På bandet hör man ett samtal mellan kronprinsen och hans medarbetare Turki Aldakhil i september år 2017, då Khashoggi hade flytt till USA där han började skriva kritiska kolumner för tidningen Washington Post.

Kronprinsen säger åt sin medarbetare att man bör tvinga Khashoggi hem med våld om han inte återvänder frivilligt.

Om det inte heller fungerar, så hotar kronprinsen att "använda en kula" mot Khashoggi, en uppenbar hänvisning till det kommande mordet drygt ett år senare.

Saudierna förnekar fortfarande

Mohammad bin Salman var under hösten 2017 i färd med att befästa sin ställning som ny kronprins och han lät fängsla flera hundra prinsar och affärsmän, ett par månader efter samtalet med Aldakhil som förnekar uppgifterna i ett skarpt uttalande.

-Dessa anklagelser är kategoriskt falska. De verkar vara en fortsättning på försöken att binda hans kungliga höghet, kronprins Mohammad bin Salman till detta förfärliga brott. Dessa försök kommer inte att lyckas, försäkrar Aldakhil.

Med tanke på hur viktigt fallet är så förväntar vi oss större medierepresentation och inte bara dem som har handplockats av myndigheter

― Agnes Callmard, FN-rapportör

Andra medier i USA och Turkiet har tidigare hävdat att kronprinsen talade om mordet på Khashoggi med flera medarbetare både före och efter mordet.

Flera av dessa medarbetare har avskedats och elva saudier har ställts inför rätta.

Åklagaren yrkar på dödsstraff för fem av dem men de åtalades namn har inte offentliggjorts.

Vita huset vet om banden

Det nationella säkerhetsrådets bevis har delgetts Vita huset och andra underrättelsetjänster både i och utanför USA, skriver New York Times.

VIta huset och president Donald Trump har trots bevisen, konsekvent hävdat att Mohammad bin Salman inte beordrade mordet utan att de begicks av saudiarabiska agenter som handlade på eget bevåg.

Även FN säger i en ny, preliminär rapport att det var Saudiarabien som noga planerade och begick styckmordet på Khashoggi.

FN anklagar också Saudiarabien för försök att förhindra mordutredningen på många olika sätt.

Myndighetspersoner utanför det saudiska konsulatet i Istanbul.
Bildtext Jamal Khashoggi styckmördades i oktober 2018 på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Hans kropp är fortfarande försvunnen

FN-rapportören Agnes Callamard säger att de åtalade i Saudiarabien har hörts i en andra rättsförhandling den 31 januari men att inga detaljer har kommit ut från rättegången.

Hon anklagar Saudierna för en total brist på transparens kring mordutredningen och rättegången.

- Med tanke på hur viktigt fallet är så förväntar vi oss större medierepresentation och inte bara dem som har handplockats av myndigheter (för att följa med rättegången), säger Callamard.

Källor: New York Times, Wall Street Journal, AP

Diskussion om artikeln