Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hansasbor vill inte se våningshus vid Söderkullavägen - Sibbo planerar bostäder i kulturlandskap

Från 2019
Kurt Aspö och Karin Nynäs-Aspö med hundarna Sisu och Raita i ett snöigt landskap
Bildtext Kurt Aspö och Karin Nynäs-Aspö rastar Sisu och Raita vid Söderkulla gård. De vill inte se våningshus här.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Invånarna i Hansas är oroade över att kommunen planerar hus på fyra våningar vid Söderkullavägen. Sibbo kommun jobbar med en ny detaljplan för området mellan Hansas, Söderkulla gård och ån.

Området ska domineras av småhus, men kantas av våningshus längs Söderkullavägen. Husen ska enligt planerna främst placeras uppe på backen. Åkrarna vid åkanten blir kvar.

Bland invånare i Hansas som ligger norr om Söderkullavägen väcker tanken på våningshus oro.

- Våningshus är inte bra här. Radhus eller parhus i två våningar skulle vara bäst på det här området. Området de planerar är lite väl stort, det tar bort en stor del av Söderkulla gårds omgivningar. Vår pulkabacke försvinner också, säger Kurt Aspö som är ute och rastar sina hundar vid Söderkulla gård.

mänskor i snöigt landskap
Bildtext Kurt Aspö och Karin Nynäs-Aspö bor i Hansas.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Susanne Mänttäri bor i Hansas och är invånaraktiv. Hon oroar sig för att det nu ska byggas för snabbt. Småhus kan hon tänka sig i området.

- Det mest problematiska med planen är att den här omgivningen är så otroligt vacker. Den är värdefull och har en fin historia. Man måste göra stora omändringar om det kommer flervåningshus jämfört med om det skulle förbli ett småhusområde, säger Susanne Mänttäri.

kvinna i borgå simhall
Bildtext Susanne Mänttäri bor i Hansas som ligger på andra sidan Söderkullavägen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På Sibbo kommun berättar planläggare Aino Kuusimäki att husen längs med Söderkullavägen är tänkt att bli ungefär fyra våningar höga.

- Våningshusen bildar en mur mot Söderkullavägen som skyddar resten av området från buller. Våningshusen ger också området en småstadsaktig atmosfär, säger Aino Kuusimäki.

snöigt och grått landskap med kullar och träd
Bildtext Här planerar kommunen hus. Från backen ser man ner mot Sibbo å.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Området kring Sibbo å har en lång historia. Hansasbon Susanne Mänttäri berättar att det funnits en plantskola som planterat värdefulla växter på området som nu ska detaljplaneras. Hon tror också att det går att hitta lägerställen från vikingatiden vid ån.

- Trycket att bygga i Söderkulla är så stort att kommunen kanske går för snabbt framåt. Nu har vi en ypperlig möjlighet att ta vara på ett otroligt vackert område. Man kunde bevara så mycket som möjligt och ta det med i planeringen. Inte så att man slätar till allt och bygger det fullt med småhus, säger Susanne Mänttäri.

träd och snö
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På kommunen tar man i beaktande att det är fråga om ett känsligt område och ett kulturlandskap, säger Kuusimäki. Det ska inte bli massiva hus.

- Vi planerar förhållandevis många tomter där. Det kan bli fråga om 50 till 80 småhustomter och ett tiotal våningshus. Men trots att det blir många tomter ska det byggas småskaligt, säger Kuusimäki.

Hon säger att de på kommunen är medvetna om att pulkabacken i området är viktig för invånarna.

I mars planerar kommunen att ordna ett informationsmöte om planerna för invånarna. Det går att lämna in sina åsikter skriftligt till kommunen i februari, senast den 18.2.

Diskussion om artikeln