Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Folk var givmilda - luciainsamlingen inbringade rekordmycket

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 16:11.
Finlands lucia 2018 Elin Qvist.
Bild: Marcus Rosenlund

Årets luciainsamling inbringade rekordmycket pengar. Insamlingen avslutades den sista januari och då hade 193 000 euro samlats in. År 2017 var summan 164 000 euro och året innan 148 000 euro.

Finlands lucia 2018, Elin Qvist, och luciatärnorna gjorde 100 besök under insamlingens gång. Yles sändning från kröningen i Helsingfors Domkyrkasågs av mer än 100 000 personer. Flera tusen följde med kröningen i kyrkan och via skärm på torget utanför.

– Vi är mycket glada och tacksamma över resultatet, säger Pia Rosengård-Andersson, avdelningschef för familjer och relationer på Folkhälsans förbund. Nu kan vi göra mer än tidigare. Vi fortsätter att ordna våra kraftläger för familjer, och kanske det nu kan bli fler läger eller återträffar, säger hon.

Barnfamiljer behöver fortsatt hjälp

Barnfamiljer har varit i fokus för luciainsamlingen ända sedan 2014. Det finns många olika orsaker till att barnfamiljer har det tungt, säger Rosengård-Andersson.

Till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära stödjande relationer gör att många familjer löper risk att bli utmattade.

- Till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära stödjande relationer gör att många familjer löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap trots att viljan och förmågan till gott föräldraskap finns.

Tidiga insatser är bra dels för familjerna men också för samhället, då man möjligen kan förebygga att större insatser behövs.

– Vi är hjärtligt tacksamma för de storartade bidrag som privata personer, organisationer och företag givit Folkhälsans Luciainsamling, säger Georg Henrik Wrede, vd för Samfundet Folkhälsan.

Diskussion om artikeln