Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Byt ut klimatångesten mot handling – omställningsrörelsen lär ut både yttre och inre hållbarhet

Från 2019
Anna Övergaard och Anna Jungarå.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Istället för att känna ångest över klimat- och miljöfrågor kan man göra något, det ger hopp, säger Anna Övergaard. Nu har omställningsrörelsen kommit till Nykarleby.

Omställningsrörelsen är ett världsomspännande nätverk av människor som vill ta hand om sig själva, varandra och naturen.

Rörelsen är ännu inte så stor i Finland, men nu ordnas en inledande kurs i omställning, en så kallad transition launch, i Nykarleby. Anna Övergaard och Anna Jungarå har i samarbete med Kristliga folkhögskolan tagit kursen till Nykarleby.

- Omställning är dels att komma bort från fossila bränslen, men det handlar också om att stärka individen och lokalsamhället. Det handlar om att förändra sitt eget tankesätt, men också tillsammans med andra, säger Anna Övergaard.

- Någon kanske brinner för stadsodling, någon annan för integrationen och andra kanske vill påverka politiskt. Vi vill få igång grupper som tillsammans kan göra mycket, säger Anna Jungarå.

Det handlar om att förändra sitt eget tankesätt, men också tillsammans med andra

Anna Övergaard
hand håller i knippe morötter

Obunden idérörelse

Anna Övergaard säger att omställningsrörelsen är en form av medborgaraktivism, en idérörelse som är politiskt och religiöst obunden.

Tanken är att man ska kunna göra det här kollektivt. I Sverige finns ett nationellt omställningsnätverk.

Anna Jungarå säger att det handlar om ett hållbart liv på både individ- och samhällsnivå. Och om balans.

- Det kan betyda olika saker för olika personer. Men när vi förändrar vårt tankesätt så påverkar det i sin tur hur vi handlar. Vissa kanske vill bli mera självhushållande medan någon annan inte vill bli så påverkad av reklam eller helt enkelt inte vill konsumera så mycket, säger Anna Övergaard.

Anna Övergaard.
Bildtext Anna Övergaard.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Båda initiativtagarna säger att kursen ligger rätt i tiden. Många vill ställa om sitt liv, rensa ut och konsumera mera hållbart och många oroar sig för klimatet.

- Istället för att känna ångest för exempelvis klimatet, så kan man göra något. Att aktivt göra något åt situationen ger hopp, säger Anna Övergaard.

Yttre och inre omställning

Den internationella Omställningsrörelsens tvådagarskurs kring yttre och inre omställning och i Nykarleby är det Giséla Linde och David Bennett som leder kursen.

Giséla Linde är frilansskribent med inriktning på hållbar livsstil, personlig utveckling, kreativitet och hälsa. Hon är bosatt på Åland, och arbetar även som föreläsare, mindfulnessinstruktör och silversmed.

David Bennett aktiv i Omställningsnätverket i Sverige med stadsodling som specialområde.

Vi måste bygga upp något mera lokalt istället för att använda hela världen som vår lekplats och smutsa ner den

Anna Jungarå
Gula och röda tomater.
Bild: Yle/Tove Virta

Men vad får man lära sig på en transition launch?

När Anna Jungarå gick kursen fick hon lära sig om varför man behöver ställa om, hur världen ser ut i dag. Jungarå lyfter fram problem som utdöende djurarter, mikroplast i haven och annan problematik.

- Vi måste bygga upp något mera lokalt istället för att använda hela världen som vår lekplats och smutsa ner den, säger Anna Jungarå.

Anna Jungarå.
Bild: Yle/Mikaela Löv

- Den inre omställningen betyder också att man lär sig en sorts förnöjsamhet säger Anna Jungarå, att man inte hela tiden behöver köpa och konsumera.

Anna Övergaard säger att situationen i världen är ohållbar. Vi kommer att vara tvugna att förändra vår livsstil, men genom omställningen kan man se att det inte är så farligt att öppna ögonen.

- Att ställa om behöver inte heller betyda en försämring av livet. På det här sättet kan vi bädda mjukt. Smällen kommer, vi måste ändra vårt levnadssätt, men man kan börja nu så blir det inte en så hård smäll, säger Anna Övergaard.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln