Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oklarheter vid Attendos vårdhem Pelimanni i Alavo - sex dödsfall utreds

Från 2019
Uppdaterad 09.02.2019 10:04.
Vårdhemmet  Pelimanni
Bild: Yle / Tarmo Niemi

Verksamheten vid Attendos vårdhem Pelimanni i Alavo har avbrutits.

Orsaken är att förhållandena vid vårdenheten anses vara otrygga. Kommunala myndigheter tar nu över ledningen.

Regionförvaltningsverket i västra Finland genomförde en oannonserad granskning av verksamheten och kunde konstatera att förhållandena vid vårdenheten kan anses vara otrygga.

Sex invånare i hemmet har dött inom ungefär en månad och orsaken till detta ska nu utredas. Verksamheten vid vårdhemmet inleddes den 8 januari i år.

en vårdare håller en klient i handen.
Bild: Mostphotos / Arne Trautmann

Samkommunen tar nu ledandet av vårdhemmet i egna händer eftersom man uppdagat brister som innebär att tryggheten för dem som bor där inte kan garanteras.

Flera brister noterade

Enligt Yle Uutiset har Regionförvaltningsverket fått flera anmälningar om vårdhemmet. På sitt besök noterade man flera brister. Bland annat har vårdhemmet plats för högst 45 personer, men det har ändå bott 49 boende på hemmet.

Antalet vårdare har också varit för litet med tanke på antalet boende. Man räknar att det hat funnits ungefär 0,55-0,62 vårdare, men egentligen borde antalet ha varit minst 0,65.

En bild på ett par äldre händer som äter mat med gaffel och kniv.
Bildtext I vissa fall har de äldre fått vara utan mat i 13 timmar mellan kvällsmål och morgonmål.
Bild: Mostphotos / Sandnes1970

Enligt Yle Uutiset har personalen även varit tvungen att handla mat från närbutiken eftersom det förekommit problem med hushållningen.

Antalet timmar som får gå mellan den sista kvällsmåltiden och den första morgonmåltiden har överskridits. Det får högst gå 11 timmar, men på vårdhemmet har de boende kunnat vara utan mat i upptill 13 timmar.

Problem med utdelning av mediciner

Enligt Yle Uutiset har en del av personalen inte haft skriftliga tillstånd som gör det möjligt för dem att dela ut mediciner. Under en del arbetsturer har inte en enda av de anställda som varit på plats, haft tillstånd att dela utan mediciner.

Det har också förekommit problem gällande när mediciner har delats ut. Till exempel har en läkare ordinerat medicin mot urinvägsinfektion på fredagen men medicinen har först getts på tisdagen. Attendo har förnekat saken.

Samkommunen tar nu ansvaret

De som bor på vårdhemmet kommer fortsättningsvis att bo där.

De anställda vid hemmet fortsätter som förut men ledningen byts ut. Personalen är inte längre anställd av Attendo utan av samkommunen.

I samkommunen ingår Alavo, Kuortane, Soini och Etseri.

Källa: STT, Yle Uutiset

Artikeln uppdaterade 9.2.2019 klockan 9.16 med uppgifter från Yle Uutiset om vilka brister som har funnits på boendet.

Diskussion om artikeln