Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kungen krossade prinsessans politiska ambitioner - hon är inte längre premiärministerkandidat i Thailand

Från 2019
Det här porträttet på prinsessan Ubolratana visades på thailändsk tv då man läste upp kungens meddelande om att hennes kandidatur är olämplig.
Bildtext Det här porträttet på prinsessan Ubolratana visades på thailändsk tv då man läste upp kungens meddelande om att hennes kandidatur är olämplig.
Bild: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Partiet Thai Raksa Chart meddelade på lördagen att partiet accepterar kungens vilja och drar tillbaka nomineringen av prinsessan Ubolratana Rajankanya som partiets premiärministerkandidat. Det väntas gynna militärjuntan.

I ett pressmeddelande lovade partiet Thai Raksa Chart att lyda kung Maha Vajiralongkorn och respektera kungliga traditioner. Därmed är kungens storasyster Ubolratana inte längre premiärministerkandidat i Thailand.

Nyheten om prinsessans kandidatur slog ner som en bomb i Thailand på fredagen. Hennes kandidatur kunde ha vänt upp och ner på det politiska landskapet inför valet den 24 mars.

Det parti som nominerade henne - Thai Raksa Chart - är en förgrening är av det betydligt större Pheu Thai Party. Båda partierna är lojala med Shinawatra-klanen.

Prinsessan skulle därmed ha utmanat förhandsfavoriten i valet, den sittande självutnämnde premiärministern, general Prayuth Chan-ocha.

Den sittande premiärministern general Prayuth Chan-ocha under en presskonferens i Bangkok den 8 januari.
Bildtext Den sittande premiärministern general Prayuth Chan-ocha under en presskonferens i Bangkok den 8 januari.
Bild: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

General Prayuth ledde också den miltärjunta som störtade Yingluck Shinawatras administration från makten i en militärkupp 2014 och som sett till att både Yingluck och hennes bror, oppositionsledaren Thaksin Shinawatra tvingats hållas kvar i exil.

Klanen Shinawatra betraktas ofta som de fattiga böndernas förkämpar och som fiender till kungahuset. Shinawatra-lojalisterna har just inget stöd hos Bangkok-eliten.

Kungen krossade prinsessans drömmar

Glädjen i Shinawatra-lägret blev kort, för kung Maha Vajiralongkorns reaktion på storasysterns politiska ambitioner kom redan på fredag kväll lokal tid.

I ett meddelande från kungen, som lästes upp i nationell tv, förklarades att det är högst olämpligt och bryter mot kungliga traditioner och den nationella kulturen att dra in medlemmar av kungahuset i politiken.

Enligt kung Vajiralongkorn strider prinsessans kandidatur också mot "andan i grundlagen".

Kung Maha Vajiralongkorn under en kunglig ceremoni i april 2018.
Bildtext Kung Maha Vajiralongkorn under en kunglig ceremoni i april 2018.
Bild: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

I uttalandet kritiserades inte prinsessan direkt, men däremot fördömdes de politiska krafter som lockat med henne i politiken.

Prinsessan Ubolratana har behandlats som en fullvärdig prinsessa i Thailand, där kungahuset har en närmast gudomlig status.

Det trots att hon officiellt avstod från sina kungliga titlar redan år 1972 när hon gifte sig med en amerikan och bosatte sig i USA. Hon flyttade tillbaka till Thailand permanent 2001.

Kandidaturen stred inte mot lagar eller regler?

Eftersom Ubolratana officiellt avsagt sig titlarna så omfattas hon inte av Thailands extremt stränga lagar om majestätsbrott. Enligt flera bedömare skulle hennes kandidatur inte heller ha stridit mot valkommissionens regler eller mot konstitutionen.

Att prinsessan Ubolratana inte nu ger sig in i striden om premiärministerposten anses gynna general Prayuth Chan-ochas ambitioner att hålla sig kvar på premiärministerposten och militärens fortsatta inflytande.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln