Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hög spionfara i Bryssel – diplomater varnas för spionage från ryska och kinesiska agenter

Från 2019
Person tittar genom ett nyckelhål

Europas de facto huvudstad myllrar av spioner från i första hand Ryssland och Kina. EU uppmanar diplomater att vara på sin vakt, och allra helst undvika vissa lunchställen.

Säkerhetsansvariga inom Europeiska utrikestjänsten EEAS varnar diplomater och militärer från EU-länderna för spionage från ryska och kinesiska agenter. EEAS har räknat ut att omkring 250 kinesiska och 200 ryska spioner är verksamma i Bryssel, säger diplomatkällor till den tyska tidningen Welt am Sonntag,

Enligt diplomaternas egna uppgifter har de blivit varnade för att luncha på vissa lokaler i Bryssel. Till dem hör en omtyckt grillrestaurang och ett kafé alldeles intill EU-kommissionens huvudbyggnad.

Welt am Sonntag skriver att flera av agenterna arbetar vid Rysslands och Kinas ambassader och handelskontor.

I Bryssel anses det som en offentlig hemlighet att de attachéer som bistår diplomaterna vid de utländska ambassaderna ofta i själva verket är agenter. Förutom Ryssland och Kina uppges också USA och Marocko ha flera agenter i Bryssel.

Kina håller också i övrigt på att stärka sitt spionage i Europa. För några dagar sedan presenterade Litauens säkerhetstjänst sin årsrapport där det konstateras att Kinas underrättelseverksamhet i Nato- och EU-länderna blir allt aggressivare. Kina försöker värva litauiska medborgare som spioner, och påverka Litauens hållning då det gäller Tibet och Taiwans självständighet.

Die Welt: Hunderte Spione in Brüssel – Vor dem Betreten einiger Lokale wird gewarnt

Deutsche Welle: Hundreds of Russian and Chinese spies in Brussels: report

Diskussion om artikeln