Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högsta förvaltningsdomstolens president: Attendo har överklagat personaldimensioneringen

Från 2019
Högsta förvaltningsdomstolens president Kari Kuusiniemi.
Bildtext HFD:s president Kari Kuusiniemi medverkade i tv-programmet Morgonettan i Yle TV1 på lördagen.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Högsta förvaltningsdomstolens president Kari Kuusiniemi säger att ärenden där privata vårdföretag har överklagat personaldimensioneringen har avgjorts av HFD. Bland de företag som har överklagat finns Attendo.

Den som har verksamhet vid en vårdanläggning måste ansöka om tillstånd av Regionförvaltningsverket eller av tillsynsmyndigheten Valvira. I tillståndet slår myndigheterna fast till exempel hur många anställda det måste finnas vid anläggningen.

Kuusiniemi sade i programmet Morgonettan i Yle TV1 i dag att det till HFD har kommit överklaganden där ett företag vill minska på antalet vårdare. Motiveringarna har varit av olika slag.

HFD-presidenten beskriver ett fall som handlade om hälsovårdstjänster. Det kom ett överklagande där man framhöll att verksamheten var en fortsättning på tidigare verksamhet och att inte heller andra aktörer har fler vårdare än så.

Vidare framhölls att det finns åtgärder med vilka man kan säkerställa att kvaliteten på vården hålls på samma nivå med mindre personal.

- I det här fallet hade förvaltningsdomstolen förkastat besväret och Högsta förvaltningsdomstolen ändrade inte på beslutet, säger Kuusiniemi.

Artikeln är baserad på Yle uutiset artikel skriven av Katariina Lahtonen.

Diskussion om artikeln