Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Plåster på alla sår” – Hirvonen och Herola fixade finländsk seger i lagsprinten med urstark upphämtning

Från 2019
Finland knep segern i nordisk kombination - Spela upp på Arenan

Efter ett ”konkurrenskraftigt” backmoment hade Eero Hirvonen och Ilkka Herola alla chanser att kriga upp sig till en fin placering i lagsprinten i Lahtis. Men duon nöjde sig inte med att ha känn på täten – utan knep segern framför en jublande hemmapublik.

84 sekunder.

Så länge fick Ilkka Herola vänta innan han fick grönt ljus att köra iväg och inleda jakten på tätklungan då lagsprinten i nordisk kombination avgjordes i Lahtis på lördagen.

Själv hade Herola kallat backmomentets resultat ”inte diamantbra, men nog konkurrenskraftigt” och han visade sig ha rätt. Tillsammans med Eero Hirvonen hade duon hämtat upp avståndet till täten i god inför de avgörande etapperna.

Det visade sig bli en spurtstrid som skulle avgöra loppet. Ankaren Hirvonen kom in på målområdet samtidigt som såväl norrmännen Jörgen Gråbak, Magnus Krog som Japans Watabe.

Hirvonen kom snabbast ut ur den sista kurvan och spurtade ifrån, samtidigt som Watabe och Krog kolliderade. Både publiken och Hirvonen själv gjorde det klart att det handlade om en riktigt smaskig seger.

– Det här sätter nog plåster på alla sår, säger expertkommentator Glenn Lindholm.

”Smakar antagligen bättre efter motgångarna”

Hirvonen själv har svårt att hitta ord.

– Jag vet inte alls vad jag ska säga, säger Hirvonen med ett brett leende på läpparna i Yles tv-intervju efter loppet.

– Vi visste att vi hade chansen att göra det här, men det känns ändå överraskande. Det är svårt att säga om det känns bättre tack vare motgångarna tidigare under säsongen, men antagligen gör det så, säger i sin tur Herola.

Finlands andra lag bestående av Arttu Mäkiaho och Leevi Mutru kom i mål som nia. Avståndet upp till landslagskamraterna var knappa en minut och 20 sekunder.

Resultat, lagsprint i nordisk kombination:

1. Finland I 29.14,6 Ilkka Herola, Eero Hirvonen
2. Norge I +0,2
3. Österrike I +3,5
4. Norge II +6,0
5. Japan I +8,7
6. Japan II +30,4
7. Österrike II +1.06,5
8. Italien I +1.16,8
9. Finland II +1.19,0 Arttu Mäkiaho, Leevi Mutru
10. Frankrike I +1.20,0

Diskussion om artikeln