Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Lindsey Vonn vinkar adjö – utmanar Goggia och gänget om guldet

Från 2019
Uppdaterad 10.02.2019 13:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, damernas störtlopp (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På lördagen avslutade Aksel Lund Svindal sin magiska karriär och idag är det Lindsey Vonns tur att tacka för sig. Alla tiders damåkare sätter allt på spel då även Ingemar Stenmark är på plats för att heja fram amerikanskan som är ute efter sin åttonde VM-medalj.

Vad och var?

Damerna har hunnit köra tre träningspass i störtloppsbacken plus superkombinationstävlingen. Deltagarna är mer än redo för att göra upp om VM-medaljerna i backen där Lindsey Vonn knep VM-silver för tolv år sedan. Då hette hon Lindsey Kildow och vinnaren Anja Pärson.

I motsats till herrarnas störtlopp verkar vädergudarna vara på arrangörernas sida och det ser ut att bli en tävling på fullång bana.

Vem och varför?

Alla ögon kommer att vara på den 34-åriga Lindsey Vonn som sätter punkt för karriären efter dagens tävling. I super-G kraschade hon men kom undan med en blåtira och lite känningar i överkroppen.

Nu vill hon lämna den stora scenen med stil och hoppas kunna säga sitt då medaljerna delas ut i Åre.

Vonn har goda minnen från den svenska VM-orten där hon tog silver 2007 och förra säsongen vann hon störtloppsdeltävlingen under världscupsfinalerna.

De störtsta förhandsfavoriterna är ändå Sofia Goggia från Italien och Ilka Stuhec från Slovenien. Båda har kommit tillbaka med besked efter sina knäskador och verkar ha toppat formen lagom inför VM.

Goggia var nära att ta guld redan i super-G men den gången var Mikaela Shiffrin 0,02 sekunder snabbare. Shiffrin ställer inte upp i störtloppet och fokuserar istället på storslalom och slalom som avgörs under den andra VM-veckan.

Österrikiskorna Nicole Schmidhofer och Ramona Siebenhofer toppar störtloppscupen och båda är redo att göra livet surt för Stuhec, Goggia och Ragnhild Mowinckel. En åkare som kan överraska är Corinne Suter från Schweiz.

När och hur?

Tävlingen kör igång klockan 13.30. Sändningen i TV2 och på Arenan börjar fem minuter tidigare.

Kristian Karlsson refererar på svenska tillsammans med expertkommentator Marcus Sandell.

VM i alpint pågår fram till den 17 februari och alla tävlingar sänds på Yles kanaler.

Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, damernas störtlopp (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)