Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 400 000 finländare årligen äter antidepressiva

Från 2019
Uppdaterad 10.02.2019 15:53.
En bild på en man som tittar ut över vattnet.
Bild: Yle/Simon Bergholm

Längre perioder av nedstämdhet och svårigheter att känna välbehag. Det är symtom som hör till sjukdomsbilden för depression. I Finland uppfyller 7,4 procent av vuxna kriterierna för sjukdomen och varje år får över 400 000 finländare sjukförsäkringsersättningar för antidepressiva mediciner.

De flesta, 50-70 procent, av dem som får sjukförsäkringsersättningar använder antidepressiva för att motverka depression. Andra använder medicinerna för att lindra ångest, kronisk värk och sömnproblem, förklarar professor emeritus Esa Leinonen vid Tammerfors universitet.

- Antidepressiva mediciner blir ofta aktuella i det skedet då depressionen börjar påverka personens handlingsförmåga, vardag samt att sköta de plikter som följer med jobbet och det sociala, säger Leinonen.

Karta med tabletter.
Bild: All Over Press

Men det är inte alltid så att läkaren ordinerar mediciner ens vid medelsvår eller svår depression. Det kan hända att den som insjuknat inte vill eller får ta medicinerna.

- Det kan finnas flera orsaker till förbudet. En del har någon gång prövat läkemedel och fått otrevliga biverkningar. En del har hört eller läst, hur mycket nackdelar som finns med läkemedlen, Erkki Isometsä, professor i psykiatri.

Det finns flera olika behandlingsmetoder för depression, bland annat psykoterapi, läkemedelsbehandling och psykosociala behandlingsformer. En kombination av flera behandlingsmetoder är ofta den bästa lösningen för att förebygga återfall.

Många drabbas av nedstämdhet

Enligt en finländsk befolkningsundersökning drabbas 7,4 procent av vuxna årligen av en depression som uppfyller de kriterier som diagnosen kräver. Enligt Isometsä drabbas 10-20 procent av finländarna av lindriga depressionssymtom.

En depression upprepar sig med 50-80 procents sannolikhet hos dem som en gång har insjuknat.

Esa Leinonen

Många äter mediciner i flera år och använder antidepressiva så gott som oavbrutet.

En långvarig medicinering beror ofta på flera svåra depressionsepisoder och målet är att med hjälp av en underhållsbehandling förebygga sjukdomen, förklarar forskningsprofessor Jaana Suvisaari på Institutet för hälsa och välfärd.

En underhållsbehandling innebär att man medicinerar i perioder, för att säkerställa att symtomen inte kommer tillbaka.

sairaanhoitaja jakaa potilaiden lääkkeitä sairaalan lääkekaapilla.
Bild: Yle

Det är inte ovanligt att depressioner återkommer senare i livet. Leinonen säger att en depression upprepar sig med 50-80 procents sannolikhet hos dem som en gång har insjuknat. Efter en andra depressionsepisod behövs åtminstone ett år av underhållsbehandling.

Om man har upplevt tre eller fler depressionsepisoder, behöver man långvarig eller till och med bestående underhållsbehandling.

Källa: STT, THL