Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Esperi Care stänger enhet för unga med funktionsnedsättningar - Valvira överväger brottsanmälan om vårdhem som ljugit om antalet vårdare

Från 2019
Närvårdare på jobb.
Bild: (c) Kzenon

Vårdbolaget Esperi Care stänger en avdelning för unga personer med funktionsnedsättning i Helsingfors, till följd av de missförhållanden som upptäckts där, skriver Helsingin Sanomat. Nu överväger Valvira att ta tag i problemet med underbemannade vårdenheter.

Juha Jolkkonen, som är sektorchef för Helsingfors stads social- och hälsovårdstjänster, säger till Helsingin sanomat att staden har gjort två inspektioner vid Esperi Cares enhet. Det skedde efter att anhöriga till de boende hade klagat över bristerna.

En skylt av Esperi Care på en glasdörr, i glasdörren speglas Attendos vårdhem som står granne med Esperi i Kimito.
Bildtext Staden har den här veckan besökt enheten två gånger. Först gjorde man en överraskningsinspektion och sen en inspektion som var på förhand bestämd.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Jolkkonen säger att det framkommit problem både vad gäller utrymmena, hjälpmedlen, personalens storlek och kvaliteten. Det har heller inte funnits tillräckligt med utbildad personal, säger han.

Nu stängs avdelningen för unga vuxna, men avdelningen för barn och unga under 18 år fortsätter att verka.

Valvira överväger brottsanmälan

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira, överväger att inleda rättsprocess i fall där man har kringgått uppgifter om personalstyrkan.

Det här har man bland annat gjort genom att ha med så kallade spökvårdare på turlistorna. Det är anställda som egentligen har andra uppgifter, men som av vårdbolagen uppges tillhöra vårdpersonalen.

Att det finns så kallade spökvårdare är bekant för både Valvira och Finlands närvårdar- och primärskötarförbund.

Vårdare brevid patientsäng
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Valviras jurist Niina Ryhtilahti säger att man än så länge inte gjort en utredningsförfrågan, trots att myndigheten känner till fall där man kringgått kravet på antalet vårdare och fall där man listat till exempel administrativ personal som vårdare på turlistorna.

- Det finns ingen allmän skyldighet i lagen att myndigheter ska göra utredningsförfrågningar eller brottsanmälningar. Vi håller nu på och utreder om vi ska göra en utredningsförfrågan eller ej, säger Rytilahti.

Åtskilliga kända fall

Överinspektör Sari Mehtälä säger att hon stött på åtskilliga fall där administrativ personal har nämnts som vårdande personal. Sådana här listor levereras också till Valvira.

Suomen kuvalehti skrev förra veckan att Valvira utreder om försummelser som Esperi Care har åkt fast för är orsak nog att göra en brottsanmälan.

Esperi Care
Bild: Lehtikuva

Bland annat har enheten Ulrika-hemmet i Kristinestad figurerat i media, och nu också Esperi Cares enhet för rörelsehindrade i Helsingfors.

Felaktiga uppgifter

Att lista administrativ personal med felaktiga arbetsuppgifter har Mehtälä endast stött på inom den privata sektorn. Att vårdpersonal också gör andra jobb utöver vård och omsorg har däremot framkommit inom den offentliga sektorn.

–  Det finns tjänsteleverantörer, som på arbetslistan är märkta som administrativ personal, men som inte jobbar med direkt kundarbete. Vissa tjänsteleverantörer gör så.

En anslagstavla med semesterlistor på Mjölbolsta.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle / Pia Santonen

Enligt Rytilahti kan myndigheterna utreda om förfarandena skulle fylla de villkor som ställs i lagen gällande brotten. Brottsrubriceringen kunde till exempel vara att man gett felaktiga uppgifter till myndigheterna.

Förbundet får in hundratals anmälningar om spökvårdare

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super hade i oktober en kampanj vid namnet Rapportera spökvårdaren. Den gick ut på att anställda skulle anmäla ifall det fanns så kallade spökvårdare på deras arbetsplats.

På det här sättet kunde de anställda lyfta upp ifall bemanningen var för liten och samtidigt öka kund- och arbetstryggheten.

Förbundet fick in hundratals anmälningar.

Joni Vainikainen är sakkunnig på förbundet. Han säger att man har fått in information om att patienternas vård inte kan utföras som planerat eftersom bemanningen är för liten. Det här kan bero på att personalstyrkan är för liten eller på att personer som inte är på plats finns med på arbetsturslistorna.

–  Det är inte enbart så att det skulle finnas påhittade namn på listorna. Det kan också vara frågan om att man inte lyckas hitta någon som kan jobba då. Någon kan bli sjuk och då saknas en ersättare eller så har man planerat turerna så att ingen kan jobba då, säger Vainikainen.

händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå
Bild: Mostphotos

Enligt Social- och hälsovårdsministeriets kvalitetsrekommendation så ska det finnas minst 0,5 vårdare. Det betyder att det ska att en vårdare högst ska ha hand om två vårdobjekt.

Behöver vårdbolagen övervakas mer?

Övervakningen sker i många fall baserat på anmälningar.

Bland annat Valvira undersöker om det finns tillräckligt med personal baserat på turlistorna, och bedömer därefter om vården är tillräcklig.

Källa: STT, HS

Diskussion om artikeln