Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se live: Kan Lejonen resa sig efter lördagens magplask och förlänga sin segersvit mot Tre Kronor?

Från 2019
Uppdaterad 10.02.2019 16:30.
Programmet är inte längre tillgängligt
Euro Hockey Tour, SWE - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Lejonen har fyra raka landskampssegrar mot Tre Kronor inför eftermiddagens EHT-möte i Stockholm. Om den sviten ska förlängas måste Finland höja sig rejält från gårdagens bottennotering mot Tjeckien.

Sverige–Finland

EHT-ishockey från Stockholm.
Nedsläpp klockan 16.30.
Matchen sänds på TV1 och Yles Arena med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

Finlands läge: Sämst av de fyra EHT-länderna

Jukka Jalonens landslag är inne i en förlustsvit där Lejonen förlorat två gånger mot Ryssland och i går med 1–3 mot Tjeckien.

Sanningen är att två av de tre senaste matcherna har varit riktiga bottennapp. Finland har hittills den här säsongen helt enkelt varit sämst i EHT-kvartetten. Nej, det kommande VM-laget har inte mycket gemensamt med veckans trupp men visst skulle nygamla förbundskaptenen Jukka Jalonen ha behov av en snygg avslutning på veckan.

Sveriges läge: JVM-spelare glänser

Mycket upp och ner, också under matcherna, för ett ungt svenskt lag som i hemmaturneringen förlorat med 2–5 mot Tjeckien men i går slog Ryssland med 4–2.

Glädjande för svensk del är att det är lagets yngsta spelare som visat framfötterna. När det gällde i JVM förra månaden misslyckades Juniorkronornas ledande spelare, i EHT-debuten har det gått betydligt bättre för de två 19-åringarna. SHL-skyttekungen Emil Bemström gjorde mål i torsdags och Isac Lundeström blev segerskytt mot Ryssland i går.

Tre finländare att hålla koll på:

Veini Vehviläinen, målvakt
Gjorde succé i A-landslagsdebuten i november då han höll nollan både mot Tjeckien och Sverige. Var med och förlorade mot Ryssland efter straffar i torsdags men med en stark insats mot Tre Kronor i dag skulle Kärpätkeepern vara hela säsongens största Lejonsuccé hittills, och förstärka sina chanser att som 21-åring vara en av tre finländska VM-målvakter i maj.

Jesse Virtanen, back
Har i sina klubblag gjort poängsuccé fyra säsonger i rad. Just nu SHL:s bästa back i poängligan, i fjol var Färjestadsförsvararen trea. Innan flytten till Sverige var han fyra respektive etta i backarnas poängliga i Finland med Lukko. Med tanke på det är det smått förvirrande att han ligger på 0+1 efter 15 EHT-matcher. Skulle vara en VM-spelare om han plockade fram klubblagsformen i landslaget, nästa chans kommer i eftermiddag.

Eemeli Suomi på isen under en landskamp.
Bildtext Eemeli Suomi har blivit inkallad till Lejontruppen.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Eemeli Suomi, forward
23 år gammal är han Ilves yngsta kapten i Tammerforsklubbens ligahistoria. 13+19 på 40 matcher är ett fint saldo och formen de senaste veckorna har varit så stark att Suomi nu kallats in till A-landslaget för att spela i den sista matchen i Sverigeturneringen. Gjorde väl ifrån sig när han fick spela landskamper förra våren och kan vara en välbehövlig energinjektion i truppen mot Tre Kronor.

Tidigare möten:

Lejonen ligger klart på minus i säsongens EHT-möten, med matcherna mot Tre Kronor som det stora undantaget. Mot Ryssland har Finland förlorat samtliga tre matcher och också mot Tjeckien har Lejonen två förluster på tre matcher.

Sverige har däremot varit en lämpligare motståndare: Finland vann med 3–0 i Helsingfors i november och med 3–2 i Moskva i december. Lägg till att länderna aldrig möttes i VM i våras och att Lejonen vann de två EHT-matcherna som spelades i april, och kontentan blir att Finland i dag försöker ta sin femte raka landskampsseger mot Sverige. Ovanligt blåvitt hockeygodis.

Kommentatorns tips:

Det här ser ut att vara en finländsk hockeytrupp som saknar både ledarskap och spets. De främsta kedjorna var olovligt bleka mot Tjeckien och det krävs en stormatch av Veini Vehviläinen i mål för att Lejonen ska kunna ta en bortaseger mot ett ungt Tre Kronor som säkert är inspirerat efter gårdagens sköna seger över Ryssland. 4–2 till Sverige.

Diskussion om artikeln