Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Använder du fortfarande Internet Explorer? Nu säger till och med Microsoft att du borde sluta med det

Från 2019
En Windows uppdatering.
Bild: Adrian HANCU

Microsoft uppmanar nu människor att överge en av världens kanske mest kända webbläsare Internet Explorer på grund av att den är föråldrad.

Alla som har en Windowsdator har säkert åtminstone en gång använt webbläsaren Internet Explorer, om inte för annat så för att ladda ned en annan webbläsare. Nu borde den vanliga internetanvändaren göra just det, skaffa en annan webbläsare, trots att man alltid tidigare har använt Explorer.

Microsoft som står bakom Internet Explorer har nu gått så långt att de inte längre kallar Explorer för en webbläsare utan de kallar webbläsaren för en "kompatibilitetslösning". Det betyder att webbläsaren kan läsa de flesta sidorna, men programmet stöder inte nya webbstandarder.

– Vi stöder inte nya webbstandarder för det [programmet Internet Explorer] och medan många sidor säkert fungerar bra så testar utvecklarna inte sidorna på Explorer. De testar i stället på moderna webbläsare, skriver Microsofts chef för applikationer Chris Jackson i Microsofts officiella blogg.

Microsoft övergav Explorer redan 2015 då de publicerade operativsystemet Windows 10. I stället för att man fick Explorer med operativsystemet fick man med deras nya webbläsare Edge.

Bland de som surfar på webben på dator använder fortfarande cirka 10 procent Explorer, bland dem finns till exempel många företag som har datorer med gamla operativsystem som inte stöder den nya webbläsaren Edge.

Internet Explorer har också varit flera gånger i hetluften på grund av att webbläsaren har haft problem med datasäkerhet.

Diskussion om artikeln