Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Sista striden" mot IS i östra Syrien pågår - jihadisterna bjuder på hårt motstånd

Från 2019
Uppdaterad 10.02.2019 16:15.
Civila som flydde strider i området kring byn Baghuz den 3 februari.
Bildtext Civila som flydde strider i området kring byn Baghuz den 3 februari.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF möter våldsamt motstånd i den sista lilla enklav som terrorörelsen IS ännu kontrollerar nära gränsen mot Irak. Det rapporteras om hårda strider i området som de flesta civila redan ska ha lämnat.

Det var på lördagen som presschefen för SDF, Mustafa Bali, meddelade att man inlett den "sista striden" mot IS i det sista området som terrorrörelsen ännu kontrollerar i provinsen Deir ez-Zor i östra Syrien.

- Uppdraget är att eliminera de sista resterna av terrororganisationen, sade Bali.

Området som man nu strider om ligger alldeles intill gränsen mot Irak, består huvudsakligen av småstaden Baghuz och är ungefär fyra kvadratkilometer stort.

Det är vad IS "kalifat" har krympt till. Ännu för två år sedan kontrollerade IS ett stort landområde som sträckte sig från Raqqa i Syrien till Mosul i Irak och där cirka 7,7 miljoner människor bodde.

Tusentals fruar och barn till jihadister har flytt området

Enligt Bali ville man vänta med den här sista offensiven mot Baghuz tills så gott som alla civila hade evakuerats från området.

På lördagen sade Bali att man evakuerat över 20 000 civila från stridsområdet under de sista tio dagarna innan offensiven inleddes på lördagen.

Civila som flydde frontlinjen i Baghuz väntade på att registreras av SDF den 31 januari.
Bildtext Civila som flydde frontlinjen i Baghuz väntade på att registreras av SDF den 31 januari.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har över 37 000 människor - en stor del av dem fruar och barn till jihadister - flytt från stridsområdet sedan striderna intensifierades i december.

Bland de här 37 000 finns enligt SOHR också ungefär 3 200 misstänkta IS-krigare som har gripits av SDF. Den informationen kommer från källor inne i Syrien.

Män som flytt från Baghuz den 30 januari och som då gripits av SDF misstänkta för att ha varit IS-krigare.
Bildtext Män som flytt från Baghuz den 30 januari och som då gripits av SDF misstänkta för att vara IS-krigare.
Bild: AFP / Lehtikuva

SDF uppskattar att det finns ungefär 600 IS-krigare kvar i Baghuz. De beskrivs av SDF:s presschef Bali som mycket erfarna krigare - de flesta av dem utlänningar.

Det är oklart hur många civila som finns kvar i enklaven, men säkert flera hundra. De allra flesta av är dem anhöriga till krigarna.

SOHR bekräftade på söndag morgon att det pågick hårda strider vid frontlinjen kring Baghuz.

IS finns kvar

Under de senaste månaderna har alltså SDF, med stöd av USA-ledda flygbombningar, jagat bort IS från så gott som hela nordöstra och östra Syrien.

I onsdags sade USA:s president Donald Trump att man förmodligen nästa vecka kommer att kunna deklarera att hela kalifatet är utplånat. Han har flera gånger sagt att IS är så gott som helt besegrat.

Det sade han redan före jul, då han samtidigt överraskade sina allierade med att USA ska ta hem alla sina 2 000 soldater från Syrien.

Bepansrade amerikanska fordon som patrullerade i provinsen Deir ez-Zor (där också Baghuz ligger) den 31 januari.
Bildtext Bepansrade amerikanska fordon som patrullerade i provinsen Deir ez-Zor (där också Baghuz ligger) den 31 januari.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt FN kontrollerar IS ännu mellan 14 000 och 18 000 beväpnade jihadister i Irak och Syrien. Bland dem cirka 3 000 utlänningar. IS finns kvar i många syriska och irakiska städer och byar.

Det finns också betydande mängder IS-allierade jihadister i Afghanistan, Egypten, Libyen, Sydostasien och Västafrika. Också en del i Somalia, Jemen, Sinai och Sahel.

Dessutom finns förstås ett okänt antal "sovande terroristceller" och individer som inspireras av IS.

Källor: AFP, Reuters, BBC, SOHR

Diskussion om artikeln