Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ordförande för judiska församlingarna i Finland: "Det är en skam att man bär flaggor med SS-emblem i finska militärparader i dag"

Från 2019
Uppdaterad 10.02.2019 19:00.
Man i judiska församlingen
Bildtext Yaron Nadbornik. Arkivbild.

Yaron Nadbornik som är ordförande för judiska församlingarnas centralråd i Finland säger att det är viktigt att rapporten om de finländska SS-frivilliga gjordes, men han är också kritisk till hur man informerade om resultaten.

– Lite besviken är jag på att då det kommunicerades utåt att det stod att "det är mycket sannolikt att dom [de finländska SS-frivilliga] har deltagit" [i att döda judar, andra civila och krigsfångar], men när man läser den här rapporten finns det många ställen där det framkommer namn på finska soldater som har mördat civila och judar. På det sättet tycker jag att det inte bara är mycket sannolikt utan ett faktum, säger Yaron Nadbornik, som är ordförande för judiska församlingarnas centralråd i Finland.

Nadbornik var också själv på plats då rapporten publicerades och då forskarna berättade om sina resultat.

I rapporten som går att ladda ned på Riksarkivets hemsida (på engelska) hittar man exempel på vittnesmål om att finländare har deltagit i krigsbrotten på till exempel sidan 138 och sidan 145.

På sidan 138 hittar man vittnesmål av en holländsk frivillig som såg två finländska soldater avrätta judar och på sidan 145 beskriver en av de finländska frivilliga hur han gav sin pistol till en annan soldat för att denne skulle kunna skjuta en jude som var skadad.

Nadbornik anser ändå att det är viktigt att rapporten gjordes och att den gjordes ordentligt är ett tecken på att Finland är ett bra land och en bra demokrati.

– Det är såklart viktigt för det judiska samfundet i Finland att rapporten gjordes, men det är ännu viktigare för Finland som en helhet. Ett land som går igenom det förflutna ärligt och diskuterar saker öppet kan man anta är ett bra land och en bra demokrati, säger Nadbornik.

Rapporten har på söndagen också fått beröm av Simon Wiesenthal-centret.

"Statens ledning borde kommentera rapporten"

Förväntar sig det judiska samfundet något vidare nu efter att rapporten har publicerats?

– Jag skulle tycka att det skulle vara på något sätt naturligt att statens ledning skulle kommentera den här rapporten och diskutera vad det innebär, säger Nadbornik.

Han säger ändå att det judiska samfundet inte ska säga vad som borde göras.

– Vi är fel personer att säga vad man borde göra, men statens ledning borde ta ställning. Om det sedan är presidenten som har bett om den här rapporten eller vem det nu sen är, men det är nog mycket allvarligt det de har hittat, säger Nadbornik.

Tidigare hade också Nadbordnik levt i den tron som alla i Finland, det vill säga att man trodde att de SS-frivilliga var med och stred som soldater och inte deltog i våldet mot de civila.

– Det stämmer ju inte alls. De var precis som alla andra SS-trupper. Och det att till exempel armén har militärparader där Waffen-SS bataljonens flagga är med och att det finns Waffen-SS insignia med där måste absolut få ett slut. Det är en skam, faktiskt, säger Nadbornik.

Diskussion om artikeln