Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv idag: Romar vill revanschera sig då Pinturault går för sitt första guld

Från 2019
Uppdaterad 11.02.2019 14:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, herrarnas alpina kombination, slalom (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Franmannen Alexis Pinturault har ett VM-guld men det kom i lagtävlingen 2017. Idag är han den största förhandsfavoriten i superkombinationen medan Andreas Romar vill lämna Åre med ett leende på läpparna.

Vad och var?

Deltagarna inleder dagen med ett åk störtlopp och avslutar den med ett åk slalom. Det gäller att behärska både de 218 centimeter långa störtloppsskidorna och de 53 centimeter kortare skidorna som används i slalom.

Det kan hända att dagens superkombination blir den sista som arrangeras i de alpina mästerskapen. Internationella skidförbundet Fis har på onsdag ett möte där grenens framtid i stortävlingarna står på agendan.

Vem och varför?

Alexis Pinturault har 14 individuella VM-starter på sitt konto men endast en medalj. Den kom för fyra år sedan i Beaver Creek där han var trea i storslalom. För två år sedan var han med om att vinna lagtävlingen men nu är han redo att ensam ställa sig högst på prispallen.

27-åringens störtloppsform är ett litet frågetecken men i slalom är han i sitt livs form. Trea i Kitzbühel och tvåa i Schladming är resultat som överraskat de flesta.

I Kitzbühels super-G var han åtta och bevisade att han för tillfället är den mångsidigaste åkaren på herrsidan.

Pinturault utmanas närmast av landsmannen Victor Muffat-Jeandet och Marco Schwarz som vann säsongens hittills enda superkombination i Wengen.

Andreas Romars VM har inte varit någon dans på rosor. I super-G åkte han ur och i störtloppet fick han nöja sig med en 39:e plats.

Då Yle Sporten träffade Romar inför säsongen sade han så här.

– För min del är det nog ett år i taget som gäller. Resultaten måste komma. Fortsätter placeringarna 30 och uppåt så nej tack.

Då resultaten lyst med sin frånvaro kan dagens VM-start bli 29-åringens sista.

Romar har ändå goda minnen från kombinationstävlingarna. Höjdpunkten kom 2013 då han var fyra – endast 0,17 sekunder från en historisk medalj. 2011 slutade han nia och 2015 sjua.

När och hur?

Tävlingen kör igång klockan 12.00. Sändningen i TV2 och på Arenan börjar fem minuter tidigare. Slalomdelen startar klockan 15.30.

Uppdatering: på grund av vind skjuts tidtabellen fram med en timme. Tävlingen börjar alltså klockan 13.00.

Kristian Karlsson refererar på svenska tillsammans med expertkommentator Marcus Sandell.

VM i alpint pågår fram till den 17 februari och alla tävlingar sänds på Yles kanaler.