Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Viktor Orbán satsar stort på skattelättnader och låneförmåner för barnfamiljer: Vi behöver ungerska barn

Från 2019
Viktor Orban
Bildtext Demonstration 10.2.2019 i Budapest, sammankallad av den ungerska oppositionen. Protesten riktas mot premiärminister Viktor Orbáns politik.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har lagt fram en rad skattelättnader och låneförmåner för barnfamiljer.

Orbáns regering vill satsa på att öka nativiteten bland ungrarna. Samtidigt fortsätter regeringen att motsätta sig invandring.

Barnfamiljer erbjuds statssubventionerade lån, och kvinnor som har åtminstone fyra barn ska slippa inkomstskatt helt och hållet.

Förmånliga låneprogram för bostadsköp kommer att erbjudas för familjer med minst två barn. Bilinköp kommer att understödas.

Enligt Orbán kommer hans regering att sträva efter att den ekonomiska tillväxten i Ungern ska vara klart större än i övriga EU-länder.

Vi behöver ungerska barn

- Det föds allt färre barn i Europa. För väst har svaret (på den utmaningen) blivit immigration. Men vi behöver ungerska barn, sade Orbán i dag då han presenterade ett program i sju punkter.

Programmet innehöll fördelar för barnfamiljer och nygifta.

Kvinnor som är under 40 år och gifter sig för första gången
får förmånliga lån. En tredjedel av skulden stryks då det andra barnet föds och hela lånet efter det tredje barnet.

Orbán sade i dag i sitt årliga tal till nationen att programmet han presenterat är ett svar till ungrarna, och att invandring inte är någon lösning för Ungern.

Källa: Reuters

Demonstration 10.2.2019 i Budapest, sammankallad av den ungerska oppositionen. Protesten riktas mot premiärminister Viktor Orbáns politik.
Bildtext de
Bild: EPA-EFE/BALAZS MOHAI

Diskussion om artikeln