Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tidningen Nya Östis fyller fyra år - Kim Wahlroos fortsätter på chefredaktörsstolen

Från 2019
F.d. chefredaktör för Östra Nyland, Kim Wahlroos.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

När Kim Wahlroos för fyra år sedan startade tidningen Nya Östis, sade medieforskare att Kimmen är ute och cyklar. Nu har fyra år gått, upplagan ökar och Kimmen fortsätter vid rodret.

I en intervju har Wahlroos sagt att han fortsätter åtminstone till det datum när tidningen fyller fyra år, det vill säga den 28 april 2019.

Det är drygt två månader till 4-årsdagen. Vilket är ditt beslut?

- I samma intervju sade jag visst också att jag ser sen när den dagen kommer närmare. Det kan jag ju i princip säga ännu, men nej, allvarligt talat: Jag är i gott skick och motivationen finns kvar så jag fortsätter så länge det känns roligt, säger Wahlroos.

Samma budskap har Wahlroos också fört fram till sina medarbetare på tidningen.

- När arbetet inte mera löper och stegen känns tyngre eller det kanske är svårt att somna in för att man grubblar på arbetsrelaterade frågor, då ska man sluta, säger Wahlroos.

Nog sitter jag åtminstone till sommaren. Du kan ju ringa sen igen och kolla för en avskedsintervju ...

Kim Wahlroos
En hög med Nya Östis tidningar
Bild: Yle

Förståsigpåarna hade fel

Det avvikande koncept som Nya Östis gick in för när tidningen startade har hållit trots att branschfolk sade att det inte är klokt att starta en ny ultralokal papperstidning i tider av digitalisering.

- Jag är själv lite förvånad. Det var ju egentligen först ett experiment och medieforskare förutsade en livstid på ett par månader för tidningen, säger Wahlroos.

Efter fyra år uppger Wahlroos att ekonomin är under kontroll, att upplagan sakta men säkert stiger och att annonsvolymen har ökat. Men inte nog med det.

- Vi har slutit avtal med en handfull nya redaktörer till vår stab av frilansskribenter. Dessutom är det intressant att notera att alla skribenter som var med om att grunda tidningen fortfarande är med.

Tidningen fortsätter med Kim Wahlroos på chefredaktörsposten. Hur länge vet han alltså inte ens själv.

- Nog sitter jag åtminstone till sommaren. Du kan ju ringa sen igen och kolla för en avskedsintervju, skämtar Wahlroos.