Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De flesta malaysier gillar inte grisar - de lokala kineserna vågar ändå fira grisens år

Från 2019
Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

Här i det huvudsakligen muslimska Malaysia går det överraskande nog inte att undgå att märka att kineserna nu firar sitt nyår. Hundens år övergick i grisens på tisdagen, men färgstarka festligheter pågår fortfarande.

Under den gångna månaden har varuhusen och butikerna varit storstilat dekorerade med lyckobringande kinesiska symboler. I livsmedelsaffärerna har man kunnat köpa vackert utformade nyårskorgar fulla med läckerheter som kineserna tycker om att ge åt varandra.

Kinesiska nyårskorgar fulla med lyxmat står på rad.
Bildtext De kinesiska nyårskorgarna kan kosta flera tusen euro. De består av dyra matvaror såsom torkade svalbon och havsöron.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Drygt tjugo procent av malaysierna är kineser. De har länge dominerat näringslivet, och de bildar landets klart mest köpkraftiga folkgrupp.

Inga grisar tack, bortglömd tolerans

I och med att det är grisens år som nu har börjat borde grisar vara det dominerande temat i dekorationerna. Här i Malaysia lyser de ändå med sin frånvaro.

Muslimerna anser att grisen är ett orent djur som de inte ska ha något att göra med. Drygt 60 procent av malaysierna är muslimska malajer, så de är i majoritet.

Förr var de här malajerna kända för att utöva en tolerant och moderat form av islam. På den tiden kunde den kinesiska minoriteten ställa ut grisdekorationer utan att väcka ont blod.

Nu är läget ett annat. Under de senaste decennierna har allt fler malajer omfattat renläriga och radikala tolkningar av islam, och en del av dem ställer sig nu närmast fientligt till andra religioner.

Förbjudna julhälsningar, inget nyår

I december meddelade till exempel en ansedd teolog att muslimerna inte får önska kristna malaysier god jul. Samtidigt förklarade en malajisk politiker att det är fel att fira nyåret eftersom det är en västerländsk, kristen uppfinning.

I synnerhet teologens utspel gav upphov till en livlig debatt. Den visade tydligt att majoriteten av muslimerna tyckte att han hade fel.

Å andra sidan fick teologen också en hel del stöd i synnerhet på landsbygden. Där är malajerna i regel betydligt mer konservativa än i städerna.

Nödvändiga kompromisser, lyckosamt år

Mina kinesiska vänner har berättat att den kinesiska minoriteten alltid försöker undvika att provocera muslimerna. Kineserna vet att de är i en utsatt ställning.

När det gäller grisdekorationerna är det inte frågan om en stor uppoffring att lämna bort dem. Visst svider det ändå i skinnet i synnerhet som grisen symboliserar allt från rikedom till god tur och livskraft.

Grisarna förknippas också med fredlighet. Kineser som föds under grisens år anses vara ärliga, generösa och barmhärtiga.

Imponerande ungdomar, unika danser

Den fartfyllda lejondansen är en viktig ingrediens i nyårsfirandet. Här i min hemstad Georgetown finns det många föreningar som tränar unga män att utföra den tekniskt krävande dansen.

De skickligaste dansarna är verkliga akrobater. De kan hålla balansen också när de dansar på höga träpålar.

En del specialiserar sig på den mindre vanliga kinesiska enhorningsdansen. Den lyckobringande enhorningen har ett drakhuvud, fiskfjäll, oxklövar och lejonsvansar.

Ljusröda kinesiska enhorningar och lejondansare.
Bildtext De skickligaste lejondansarna tränar så gott som dagligen. Lejondans är en uppskattad konstform.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Stolta traditioner, vanligt missförstånd

Georgetown är den enda staden i Malaysia där kineserna är i majoritet. Här firas nyåret och alla andra kinesiska festivaler med särskilt stor iver.

De lokala kineserna utgår i själva verket från att de i högre grad än andra kineser håller fast vid sina traditioner. En bekant blev till exempel förvånad när jag berättade för honom att man också i Hongkong håller flera dagar ledigt under det kinesiska nyåret.

- Oj, det visst jag inte. Jag trodde att alla Hongkongbor enbart tänker på pengar och att de därför alltid arbetar, konstaterade han.

Viktiga måltider, undangömda grisar

Kineserna har också ägnat mycket tid åt att äta under nyårshelgen. Här i Georgetown meddelade de största kinesiska restaurangerna redan för flera veckor sedan att de var fullbokade.

Den gemensamma nyårsmåltiden är årets viktigaste evenemang. Storfamiljer kan bli serverade ett tjugotal rätter som uppskattas av alla generationer.

Efteråt går familjerna till någons hem där de omgivna av lyckobringande dekorationer äter kinesiska tilltugg. I de här privata utrymmena finns det garanterat en hel del pappersgrisar och andra grissymboler.

Förståndiga grannar, inga risker

Också min hustru och jag har skaffat oss två söta pappersgrisar. Om vi fortfarande bodde i Hongkong skulle de pryda vår ytterdörr, men i stället håller vi dem inomhus.

Vi har med andra ord följt våra kloka kinesiska grannars exempel genom att ta det säkra före det osäkra. I dagens värld kan till och med en gullig pappersgris få till stånd stor kalabalik.

Björn Ådahl, Georgetown, Malaysia.

Diskussion om artikeln