Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kallare väder oroar: Då slasket fryser till is ställer det till problem

Från 2019
Uppdaterad 11.02.2019 15:51.
Höga snödrivor längs gata.
Bild: Yle/Roy Fogde

Det har varit bråda tider för vintervägunderhållet under de senaste veckorna och helgens slaskväder gjorde inte saken bättre.

Det är en svår situation, säger Pertti Lähteenmäki, arbetsledare vid kommunaltekniken på Vasa stad.

- Alla våra redskap är på tomtgatorna och tar bort slasket i den takt de hinner. Det har varit mycket bilar fast runtom i hela staden. Men det blir bättre och bättre hela tiden, säger Lähteenmäki.

Men det kallare vädret som utlovats för de närmaste dagarna oroar Lähteenmäki.

- Det är lite problematiskt. Om vi inte hinner köra bort allt slask förrän det blir is, så blir det mycket svårt på många ställen. Då slasket fryser till is så ställer det till med problem.

Lähteenmäki tycker ändå att staden skött sina åtaganden relativt bra i vinter, men då det händer mycket på en gång så ställer det till med problem.

- Normala situationer klarar vi bra och fastän det kommer mycket klagomål så kommer det också mycket tack.

Lähteenmäki vill skicka en hälsning till vädergudarna.

- Jag hoppas att det inte kommer så mycket snö, åtminstone inte inom en kort tid. Det skulle vara idealet, men vi kan inte göra något åt väderleken. Vi måste ta det som det kommer.

Traktor lyfter upp snö på ett lastbilsflak.
Bild: Yle/Roy Fogde

Yrkeschaufför: Finns mycket att bättra

Yrkeschauffören Kaj Aspfors kör buss mellan Karleby och Vasa och har bra koll på hur vägunderhållet sköts i Österbotten. På söndag var han på jobb och överraskades positivt.

- Egentligen var jag förvånad att det var bättre än vad jag kunde tänka mig på mindre vägarna. Vi kör via Munsala när vi kör till Vasa och det har alltid varit ett problem. Men det var helt okej och farbart igår.

- På kvällen blev det ännu bättre, eftersom de hade åkt ut och skrapat vägarna. Vilket gjorde mig väldigt förvånad.

Trots det finns det mycket att önska med vinterunderhållet.

- Då det gäller snöfallet så är åtgärdstiden för lång ännu. Det hinner bli nedkört och så blir det dåligt efter det, säger Aspfors.

- I städerna blir det problem med snöhögar i varje hörn och bilar som är parkerade bredvid snöhögarna. Det finns ingen väg kvar att köra på. Busshållplatserna som är oplogade är också ett problem, både inne i städerna och ut på vägarna.

Plogad gata med höga snödrivor.
Bild: Yle/Roy Fogde

Hoppas vinterunderhållet gjort ett bra jobb

För bussarna är inte slaskväder något problem, men även Aspfors är orolig för det kallare vädret.

- Det värsta är när det fryser till och blir glashalt. En slaskig vägyta stör inte så mycket då man har ett stort fordon. Personbilarna hade nog säkert besvärligt på vissa ställen när det kom så mycket slask.

- Men om de har gjort ett bra jobb, så ska det inte vara något problem fastän det fryser på. Men då måste de ha fått bort allt slask och skrapat vägarna.

Diskussion om artikeln