Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Med ljud kan man beskriva vad som helst” - Regissören Akse Pettersson söker som Shortdoxdomare modiga och originella audiodokumentärer

Från 2019
Shortdox 2019 tuomaristo
Bildtext Shortdoxjuryn 2019
Bild: Yle

Juryn för den nationella audiotävlingen för kortdokumentärer, Shortdox, har utsetts. I juryn sitter tre toppnamn inom bild- och ljudbranschen. Bland dem finns ett av de mest spännande namnen på den finländska teaterscenen just nu, Akse Pettersson, teaterregissör och konstnärlig ledare för Teater Takomo.

Också Oscarnominerade Selma Vilhunen, prisbelönad filmregissör och manusförfattare finns i juryn. Och sist men inte minst radiodokumentaristen Mervi Leino-Niemelä, avdelningschef på audiovisuella institutet Kavi. Så här berättar de om sitt förhållande till ljud.

Akse Pettersson: Ljudet har en direkt förbindelse till erfarenhet

Teatteriohjaaja Akse Pettersson
Bild: YLE/Mikko Ahmajärvi

- Ljudet är som element jämställt med alla andra uttryck i mitt arbete. Med ljud kan man beskriva och mana fram vad som helst. Det mest intressanta med audio är den direkta förbindelsen till erfarenhet. Man behöver inte gå igenom långa processer för att skapa den kontakten.

Vad kommer du att fästa vikt vid som Shortdoxdomare?

- Originalitet och mod.

Selma Vilhunen: Ljudberättandet kan vara en kroppslig erfarenhet

Elokuvaohjaaja Selma Vilhunen.
Bild: Tuffi Films / Sami Kuokkanen

- En filmupplevelse påverkas till minst 50% av ljudet. Ljudet kompletterar och manipulerar bilden. Speciellt i biografer är ljudberättandet rentav en kroppslig erfarenhet. I en viss mån kan man tänka sig att allt filmberättande är auditivt, att också den rörliga bilden är en form av musik. Med audio kan man bygga rum. Ljudens klanger och färger når våra känslor på ett mycket direkt sätt. Att använda ljud i film är ett väldigt exakt arbete. Fel ljud kan förstöra hela scenen.

Vad kommer du att fästa vikt vid som Shortdoxdomare?

- Jag är intresserad av vad regissörerna har hittat som man inte kan uttrycka på något annat sätt än med ljud. Nya och modiga tankar är alltid önskvärda. Jag vill bli chockerad, överraskad och, varför inte, glad.

Mervi Leino-Niemelä: Dokumentären måste lämna spår i lyssnaren

dokumentaristi Mervi Leino-Niemelä
Bild: Mervi Leino-Niemelä

- Ljud ger nya upplevelser och söker fram gamla minnen. Bekanta ljud projicerar bilder och kan förena människor. Vi har gemensamma ljud vi känner igen kollektivt. Enligt mig är ändå människans röst det allra värdefullaste ljudet. Den avslöjar mycket om den som talar. Den berättar om liv som levts, om upplevelser, erfarenheter, självkänsla, attityd… Man hittar alltid något nytt i rösten - bara man lyssnar. Bäst är audio då man, utan förhandsuppfattningar, låter lyssnaren skapa sin egen bild i huvudet, från sin egen utgångspunkt

Vad kommer du att fästa vikt vid som Shortdoxdomare?

- Upplevelsen, beröringen, insikten, påhittigheten. Dokumentären måste lämna spår i lyssnaren. Jag fäster också, vid sidan av innehållet, vikt vid det tekniska utförandet. Och hur man bemästrar det korta formatet.

Du hinner ännu delta!

Fram till den 28.2.2019 kan du delta i tävlingen.

Här hittar du anvisningar

Shortdoxsidan

Diskussion om artikeln