Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny tjänst i Åbo ska hämta kulturen till kunder som inte själv kan ta sig till biblioteken: ”Vill vara föregångare inom tillgänglighet”

Från 2019
Välfylld bokhylla.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Åbo stad meddelar att man som bäst håller på att utveckla en ny bibliotekstjänst som går under namnet ”Mittbibliotek”. Utöver ett brett utbud tjänster online kommer biblioteken också att föra hem böcker till kunder.

Enligt staden är tjänsten menad för personer som själv har svårt att ta sig till biblioteken på grund av till exempel hög ålder, handikapp eller sjukdom. Staden har också öppnat en hemsida för tjänsten.

Tjänsterna är avgiftsfria och man kan bli Mittbibliotek-kund genom att vara i kontakt med biblioteket. Tjänsten är avsedd för Åbobor.

En av tjänsterna som erbjuds är en så kallad ”bokkasse”, för sådana som inte själva kan ta sig till biblioteket. Kunden får här en kasse med böcker, cd-skivor, filmer eller ljudböcker levererad hem till sig en gång i månaden.

Man kan också få hjälp med att använda bibliotekets onlinetjänster.

- Vi i Åbo vill vara föregångare inom tillgänglighet. Samtidigt främjar vi jämställdheten också, säger kulturkoordinator Olli Hirvonen i ett pressmeddelande.

I framtiden är tanken att man också ska få tillgång till andra kultur- och motionstjänster. Åbo bibliotek samarbetar med stadens museum, motionsavdelning samt Åbo filharmoniska orkester som en del av projektet.

- Det ska vara ett utbud av mångsidiga upplevelser, säger Hirvonen.

Diskussion om artikeln