Bristerna i vårdbolaget Esperi Cares verksamhet kan bli polissak: Två anmälningar har lämnats in
Försummelserna i vården har lyfts upp till ytan under den senaste tiden. Nu tas saken ett steg vidare. Två begäranden av utredning har lämnats in till polisen angående vårdbolaget Esperi Cares verksamhet.
Polisen har ännu inte beslutat ifall man kommer att inleda en förundersökning.
Den ena anmälningen vill utreda om de som representerar Esperi Care har gjort sig skyldiga till brott. Den har lämnats in av den pensionerade polisen Kari Pajarinen. I utredningsbegäran framgår det att Pajarinen vill att Esperi Cares enhet i Kristinestad ska utredas.
Pajarinen vill också att bolagets verksamhet i det stora hela ska granskas.
– Jag har följt med hur man i media har lyft fram hemska saker om åldringsvården. I artiklarna har det kommit fram gärningar som enligt min uppfattning uppfyller kraven för att en gärning ska vara straffbar.
– På basis av de uppgifter som framkommit i offentligheten har det sett ut som att man har glömt bort att det gäller försvarslösa åldringar och personer med funktionsnedsättning. Polisen kan sätta igång en förundersökning baserat enbart på rykten. Nu ser det ändå ut som att polisen inte kommer att ta tag i den här saken, säger Pajarinen till Yle Uutiset.
Pajarinen vill att polisen ska utreda ifall vårdbolaget gjort sig skyldig till utsättande, misshandel och dödsvållande.
Även bedrägeri finns med som ett möjligt brott i Pajarinens anmälan. Han hänvisar till uppgifterna om att det har funnits personal på Esperi Cares arbetsturlistor, som i verkligheten inte har utfört det arbete som det påstås att de utför.
Yle Uutiset har inga uppgifter om den andra anmälningen som har lämnats in gällande Esperi Care. Det beror på att begäranden om utredning klassas som hemliga dokument.
Minister: Brottet kan uppfylla de förutsättningar som krävs
Justitieministern Antti Häkkänen (saml.) anser också att försummelser och regelbrott inom äldreomsorgen borde övervakas effektivare och bestraffas hårdare.
- Brott mot de bestämmelser som gäller inom äldrevård bör kunna bestraffas med böter med hänvisning till försummelse, anser Häkkänen.
Polisen utreder om ärendet ska föras vidare
De två anmälningarna har skickats till hela landets övervakande polisenhet, Polisstyrelsen. Därifrån har de sedan skickats till Polisinrättningen i Österbotten eftersom Esperi Cares enhet ligger i Kristinestad.
Kriminalkommissarie Joanna Österblad på polisinrättningen i Österbotten säger att man nu bedömer om den begäran om utredning som har lämnats in är orsak nog att inleda en förundersökning.
- I begäran om undersökning har man bett om att man ska utreda Esperi Cares verksamhet i det stora hela. Det är frågan om en stor helhet.
- Det är också värt att bedöma om det här är frågan om ett fall som Österbottens polisinrättning ska utreda eller om det är frågan om någon annan polisenhets ansvar, säger Österblad.
Det kan till exempel vara så att Centralkriminalpolisen tar över ansvaret. En lokal polisenhet har inte nödvändigtvis tillräckliga resurser för att utreda ett bolag som verkar i hela landet, så som till exempel Esperi Care.
Enligt Österblad väntar man också på Valviras utredning.
Polisstyrelsen vill inte kommentera till Yle Uutiset ifall de tänker ta upp en utredning av Esperi Care eller om utredningen kommer att skötas av en annan enhet än polisinrättningen i Österbotten.
Artikeln baserar sig på en artikel skriven av Yle Uutiset