Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hemvårdare i Karleby har inget parkeringstillstånd – klienttid går åt till att flytta bilen

Från 2019
Parkering
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Hemvårdarna i Karleby har inte haft några parkeringstillstånd på sju år. Dyrbar tid går åt att leta parkeringsplatser säger Faisa Egge (Vf) och de äldre kommer i kläm. Nu ser staden över systemet.

- Det här är inte vettigt och det är dessutom orättvist att klienttid går till spillo, säger Egge om att hemvårdarna inte har några parkeringstillstånd.

Klienten i kläm

Fullmäktigeledamot Faisa Egge har lämnat in en motion om att Soites hemvårdare ska få parkeringstillstånd. Motionen har undertecknats av 27 övriga ledamöter.

Hemvårdarna har en pressad tidtabell och nu stressas de ytterligare med att försöka hitta en parkeringsplats och få parkeringstiden att räcka till, säger Egge.

I slutändan är det klienterna som kommer i kläm.

- Dyrbar tid för klientbesök går åt till att hitta en parkeringsplats, skriver Egge.

Yngre hand på två rynkiga, äldre händer på bordet.
Bild: Mostphotos/Erwin Wodicka - BilderBox.com

Betalar böterna själv

Faisa Egge arbetade tidigare för staden, men driver nu ett privat bolag inom hemservice. Hon berättar om en klient som fallit och slagit sig illa när hon kom på hembesök.

Det tog länge innan ambulansen kom och Egge var tvungen att springa ut för att flytta bilen. När ambulansen väl kom till platsen så ska hemvårdaren konsultera med ambulanspersonalen innan de tar med sig patienten till sjukhuset.

- Parkeringstiden var en halvtimme, säger Egge.

Det händer att hemvårdarna blir tvungna att felparkera för att nå sina klienter. Eller att de inte hinner tillbaka till bilen i tid. Då blir de bötfällda och böterna måste de själva betala.

- Det är ju galet att stadens anställda ska betala böter åt staden för att de försöker sköta sitt jobb, säger Egge.

Ibland blir hemvårdarna också tvungna att gå ut för att ställa om parkeringsskivan mitt i ett hembesök, eller gå långa sträckor för att nå klienten. Hemvården har inte heller rätt att parkera på gården och gästplatserna är ofta upptagna.

Arbetstid går till spillo

Nu vill Egge att staden ger hemvårdarna parkeringstillstånd som de kan använda när de är i tjänst.

- Det här skulle underlätta hemvårdarnas arbete och hindra att arbetstid går i spillo.

Faisa Egge säger att staden måste ta till åtgärder. Situationen är ohållbar, speciellt som 95 procent av de äldre i Karleby i dag bor hemma och målet är 97 procent, säger Egge..

- Det här är inte heller rätt mot de äldre eller de funktionshindrade. Det är orättvist att de hindras från att få en god vård på grund att parkeringsproblem, säger Egge.

Tillstånden drogs in

Tidigare hade hemvårdarna rätt till parkeringstillstånd, men de drogs in för sju år sen. Egge föreslår att tillstånden därför lämnas in på arbetsplatsen vid arbetsskiftets slut.

Mannerheimstatyn i Karleby
Bild: Yle/Carolina Järn

Tillståndschef Minna Väisänen skriver i sin beredning att parkeringstillstånden blev oskäligt många, de delades ut till företag i service- och vårdsektorn och missbrukades ofta. Därför drogs tillstånden in den 1 januari 2012.

Väisänen förslår att parkeringstillstånd åter kan tas i bruk på vissa villkor.

Alla vårdbolag ska kunna anhålla om parkeringstillstånd och antalet ska regleras av byggnads- och miljönämnden. Tillstånden ska vara i kraft högst ett år och endast användas i tjänsten.

Parkeringstillstånden gäller bara stadens gator och fås mot betalning.

Tio minuter i timmen

Stadsstyrelsens ordförande Reino Herlevi (C) välkomnar Egges motion. Det är bra att missförhållanden lyfts fram säger han.

- I värsta fall tar parkeringsproblemen 10 minuter av varje arbetstimme om hemvårdaren ska springa och flytta bilen. Och allt som tar extra tid innebär mindre tid för klienten, säger Herlevi.

Visste du om att det gick till så här?

- Nej, det visste jag inte. Därför välkomnar jag motioner och även initiativ från invånarna, säger Herlevi.

Herlevi säger att även privata vårdbolag kan söka om parkeringstillstånd.

Herlevi oroar sig inte att tillstånden kommer att missbrukas.

- Jag tror att man inom hemvården följer spelreglerna. Man måste lita på folk.

I nuläget finns det ungefär 50 tillstånd att dela ut och det är alldeles för få säger Faisa Egge.

- Just nu är de ungefär 50 till antalet. Siffran är inte absolut, men vi kan inte ha hur många parkeringstillstånd som helst. Vi får följa med läget, säger Reino Herlevi.

Diskussion om artikeln