Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland vill testa cybersäkerheten i landet - planerar stänga ner internetkontakten med resten av världen

Från 2019
En datorskärm med rader av kod.
Bild: Mostphotos

I Ryssland planerar man i vår att tillfälligt koppla bort landet och dess invånare från resten av världens internet. Det här som en del i ett test där man undersöker cybersäkerheten i landet.

Testet väntas ske innan första april.

Under testtiden kommer data endast kunna röra sig inom landet och mellan ryska invånare och organisationer.

Målet med testet är att ta reda på vilken förmåga de ryska teleoperatörerna har att hålla landets nättrafik innanför landets gränser. Det här kommer efter att den federala församlingen i december kom med ett lagförslag.

Testet skulle ge viktig information om hur lagen ska skrivas, skriver webbplatsen ZDNet som skrivit om det planerade testet baserat på uppgifter från det ryska mediebolaget RBK.

Skydd mot utländska angrepp

Som lagförslaget ser ut nu så är målet att se till att det ryska internet (Runet) kan kopplas bort från resten av världen ifall landet skulle drabbas av ett angrepp från utlandet

Ryssland har redan under flera år arbetat för att isolera Runet-nätverket från globala internet. Landet har inspirerats av Kinas brandmur och Irans halal-internet.

2017 sade statliga ryska källor att man planerar att styra 95 procent av landets internettrafik lokalt år 2020.

Begränsa tillgängligheten till webbplatser

Ryssland har redan skapat en kopia av internets domännamnssystem (DNS), skriver Yle Uutiset. Systemets uppgift är att styra nättrafiken till rätt IP-adress och det är därför google.com kopplar till IP-adressen 216.58.193.78.

Ifall Ryssland skulle kunna kontrollera domännamnssystemet i landet så kan de begränsa var adressen är tillgänglig. Samtidigt kan de också försvåra möjligheterna att verka anonymt på nätet. Ryssland kan också hindra utländsk trafik från att komma in på ryska webbplatser.

I dag är det 12 organisationer som ser över DNS-systemet, men ingen av dem är baserad i Ryssland. Länge var det enbart USA som kontrollerade systemet vilket störde flera länder, bland annat Ryssland och Kina.

Kan ha effekter på internationella relationer

Tidigare har Nato och allierade hotat Ryssland med sanktioner på grund av cyberattacker och annan inblandning online.

Ifall Ryssland går in för ett eget lokalt internet kan det skapa liknande kritik som den som har riktats mot den censurerade brandväggen i Kinas brandvägg.

Källa: Yle, Zdnet, BBC

Diskussion om artikeln