Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mest speltid, näst mest poäng: Lauri Markkanen är i fin form – men Chicago Bulls går från förlust till förlust

Från 2019
Uppdaterad 12.02.2019 11:49.
Lauri Markkanen oli Bullsin toiseksi paras pistemies - Spela upp på Arenan

Lauri Markkanen är i fin form i proffsbasketligan NBA. Det samma kan dess värre inte sägas om hans klubb Chicago Bulls. Finländaren var Bulls näst bästa poängplockare med sina 20 poäng – klar etta i laget var han i antalet returer, hela 17. Men segern, den gick till Milwaukee Bucks med siffrorna 112–99.

Chicagos 99–112-förlust var lagets elfte raka på hemmaplan – ett saldo som klubben aldrig tidigare mäktat med. Seger hemma i Chicago blev det senast den 21 december.

Över huvud taget har det varit ont om vinster för Bulls under säsongen: bara 13 gånger har laget fått fira seger. Förlustkolumnen visar på miserabla 44. Med det saldot är Bulls det fjärde sämsta laget i NBA. Det som gör förlusten lindrigare är att motståndaren Milwaukee Bucks är NBA:s bästa lag med en segerprocent på 75 %.

Markkanen lyser

Men för lagets, ja NBA:s enda finländare, går det bättre, i alla fall på ett personligt plan.

Lauri Markkanens 20 poäng var näst bäst i Chicago Bulls efter Zach LaVine med 27 poäng. Tredje bäst vad poäng beträffar var nyligen införskaffade Otto Porter Jr. med 18 poäng. Porter Jr. kom från Washington Wizards medan Bobby Portis och Jabari Parker åkte i den andra riktningen.

Markkanen var däremot överlägset bäst i Bulls i antalet returer. Hela 17 returer blev det – hans tredje bästa resultat under den gångna säsongen.

Tränaren Jim Boylen uttryckte sig i väldigt positiva ordalag om Markkanen på lagets Twitter-konto:

– Lauri är en tuff kille. Han är inte rädd för någon. Lauri matchade Giannis (Milwaukees bästa poängplockare Giannis Antetokounmpo), han var aggressiv och attackerade mot korgen. Lauri fick 17 returer.

Markkanen och Antetokounmpo i hård kamp.
Bildtext Matchens profiler Markkanen och Antetokounmpo i hård duell.

Tvåsiffrigt i både poäng och returer blev det med andra ord, för fjärde matchen i rad. Markkanen som fick mest speltid i laget, nästan 38 minuter, noterades också för tre assist.

Dåligt sikte bakom trepoängslinjen

Det är första gången i Markkanens NBA-karriär som han gjort minst 20 poäng i fem matcher i rad (de fyra matcherna innan genererade i 20, 31, 30 och 30 poäng).

Av sina 21 spelsituationskast satte Markkanen sex, men av sina sju försök att sänka treor lyckades han bara i ett. I straffkasten var han däremot säkerheten själv: sju av sju in.

Bucks bästa poängplockare var greken Giannis Antetokounmpo med 29 poäng.

(Video: Ruutu+)

Diskussion om artikeln