Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Via Meteorologens nya tjänst kan du se isläget i realtid

Från 2019
Fruset hav.
Bildtext Det vackra vädret kan locka till promenader på isen, men kolla läget innan du ger dig ut!
Bild: Yle/Roy Fogde

En ny isinformationstjänst, som visar fastisens utbredning och tjocklek på Östersjön, har lanserats av Meteorologiska institutet.

BALFI-tjänsten (Baltic Sea landfast ice extent and thickness) ger information om Östersjöns fastis, dess utsträckning och tjocklek, om snöns tjocklek på isen samt om fastisens deformation.

- I den nya tjänsteportalen presenteras en automatiskt analyserad produkt på fastisens utbredning och tjocklek med en resolution på 500 meter. Med tjänsten vill vi med nya analysmetoder komplettera Meteorologiska institutets istjänstprodukter, säger specialforskare Marko Mäkynen på Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande.

Tjänstens syfte är att betjäna alla som rör sig på isen, och att vara till hjälp vid planeringen av isvägar. Myndigheter kan använda tjänsten för att administrera isbrytare och förbindelsefartyg, för räddningsuppdrag eller till att följa islägets utveckling i hamnarna.

- Man kan utforska kartorna och zooma in dem med tjänstens kartverktyg. Gränssnittet kan också användas med mobilapparater. Kartorna går därtill att ladda ner i GeoTIFF-format, säger Mäkynen.

Kartornas resolution är 500 meter och är i samma Mercator-projektion som används i Meteorologiska institutets istjänsts produkter.

När man använder kartorna ska man beakta att Östersjöns isförhållanden kan ändras snabbt på grund av väderlek eller havsförhållande.

Kartorna klarar inte heller av att förutse de här förändringarna. Dessutom kan farleder, dålig sikt eller djup snö försämra säkerheten på havsisen. Den som rör sig på isen bör alltid iaktta största försiktighet och följa givna anvisningar.

Diskussion om artikeln