De ensammaste unga lider på egen hand
Man borde absolut prata mera om barn och unga som är ensamma. De tänker ofta att det är deras eget fel eller att de har gjort något så att de blivit ensamma.
- Men det stämmer inte. Alla är emellanåt ensamma. Det hjälper att få prata om det, och märka att andra också är ensamma. Där kan vuxna hjälpa till, säger ensamhetsforskaren Niina Junttila som är biträdande professor i pedagogisk psykologi vid Åbo universitet.
Det hjälper mycket redan att prata om ensamheten. Egentligen är det där som allt startar.
- De allra ensammaste barnen är de som aldrig pratar om hur ensamma de är och som lider på egen hand. Men alltid då man vågar berätta om det för en vuxen, till föräldrarna, sin lärare, en kompis eller vem som helst, så är det ett viktigt första steg att komma bort från ensamheten.
Alla upplever emellanåt ensamhet, men det går att komma över det
Junttila säger att vi absolut borde prata mera om ensamhet, för det är något som vi alla emellanåt upplever. Men det går att komma över ensamheten, och varje person borde ges chansen att komma över sin ensamhet.
- Man försöker intala andra och sig själv att man vill vara ensam, och då stiger tröskeln varje gång för att vara tillsammans med andra.
Det görs mycket åt ensamhet, kanske till och med lite för mycket på en massa olika håll. I fjol fanns i Finland 97 olika projekt som verkade för att minska på ensamhet.
Därför startar i dag (den 13 februari) en gemensam webbplattform för allt ensamhetsarbete i Finland, lähdemukaan.fi (på finska).
- Är du ensam är det en stor tröskel att börja googla var du kan hitta något ställe dit man kunde gå eller veta var du kan få hjälp. Därför samlas all sådan här information enkelt på ett ställe, förklarar Junttila.
Vuxna har så bråttom att de inte hinner se och höra barnet
Också ensamma barn och unga ska få hjälp här.
I första hand är det föräldrarna som ska var rollmodeller och visa hur man skapar kontakter, men också inom småbarnsfostran och skolor borde det läras ut hur man umgås, hur man kommer överens med andra och hur man gör saker tillsammans.
Men alla vuxna verkar ha väldigt bråttom, särskilt alla experter och professionella, och då glömmer vi enligt Junttila att se och höra barnet.
- Då barnet vill säga en svår sak räcker det inte med ett: "Säg snabbt vad du ska säga, för jag måste rusa vidare", utan vi måste på riktigt ge barnet tid, rum och möjlighet att berätta.
Ta med far- och morföräldrarna på semestern!
I Storbritannien utsågs år 2017 den första ensamhetsministern i världen, då man insåg hur dyr ensamheten blir för samhället.
Den nuvarande ministern Mimi Davies har bland annat föreslagit att britterna borde ta med sig sina far- och morföräldrar på semestern.
I slutet av januari startade de första chatty buses, där ensamma personer på vissa busslinjer får prata med varandra och med bussbolagets pratglada personal.
- Det finns barer och restauranger där det är förbjudet att prata i mobiltelefon. Du måste prata med de andra på baren, berättar Junttila.
Och det finns många andra roliga initiativ, som att man måste prata med varandra då man köar någonstans.
Men det viktigaste enligt Junttila är att lägga märka till barnen.
Junttila förklarar att hälften av alla barn som är ensamma i lågstadiet kommer att lida av ensamhet också i vuxen ålder.
I högstadiet är sannolikheten till och med 90 procent att ensamheten fortsätter år efter år.
- Det är inga stora saker som behövs. Det räcker med att lägga märke till varandra.
Svenska Yle ordnar vänskapskaféer i Åbo och i Helsingfors
Nu till vändagen ordnar Svenska Yle vänskapskaféer i både Åbo och Helsingfors.
Träffen i Åbo kommer att ske på Luckan. Anki Westergård och Linus Hoffman kommer att finnas på plats som fikasällskap.
Från Röda Korset kommer också vänner att finnas med.
Alla är alltså hjärtligt välkomna till Svenska Yles vänskapskafé på Luckan i Åbo, Auragatan 1 B, på onsdag den 13 februari 2019, kl.18-20. Det bjuds på ett litet tilltugg.
I Helsingfors hålls vänskapskaféet på Luckan i Helsingfors, Georgsgatan 27, på torsdag den 14 februari 2019, kl.18-20.