Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Jag är rädd för att bli helt ensam" - mer än hälften av Åboborna bor ensamma

Från 2019
En person på en lång brygga tittar mot horisonten.
Bild: Unsplash

Anita blev pensionär för två år sedan, och hon känner sig inte ensam då värst ofta, men hon är rädd för att bli ensam.

- Alla behöver någon nära sig. Det är skrämmande att tänka att jag skulle bli helt ensam, säger Anita i Åbo.

Kvinna vänder ryggen mot kameran, lutar sig mot ett staket
Bild: Tiina Karjalainen.

De gånger hon känner sig ensam brukar hon ringa till sina syskon, gå på promenad eller läsa.

- Det kanske inte hjälper alltid, men man får tiden att gå. Om tiden går och man inte har någonting att göra då känner man sig ensam, säger Anita.

Man kan vara väldigt ensam också i ett parförhållande

Finland har över en miljon ensamboende människor och ensamhushållen står för 43 % av alla hushåll, och i Åbo är andelen ännu högre. I Åbo är 51,4 % enpersonshushåll, och med det har Åbo en av de största andelarna enpersonshushåll i hela landet.

Det finns också skillnader mellan män och kvinnor. Den grupp där det finns flest ensamboende kvinnor är 70-åringar, medan det bland männen är 25-åringar.

- Att bo ensam och att vara ensam är egentligen två olika saker, men de korrelerar med varandra. Vanligen är ensamboende ensammare än andra, särskilt då man blivit äldre, säger ensamhetsforskaren Niina Junttila som är biträdande professor i pedagogisk psykologi vid Åbo universitet.

Niina Junttila, en dam med glasögon och grånande hår och grå tröja, sitter i sitt arbetsrum med böcker, skrivbord och en spjälgardin.
Bildtext Niina Junttila.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Men de behöver inte alltid ha med varandra att göra. Junttila poängterar att alla ensamboende, exempelvis studerande, inte är speciellt ensamma. Däremot kan man vara ensam också i ett parförhållande.

- Du kan känna dig väldigt ensam om du inte kan visa dina känslor eller om den andra inte förstår dig.

"Kommer jag att vara ensam resten av livet?"

- Det kan vara helt bra att vara ensam om man tittar på tv, men om det är tyst hemma och man inte har något program på dagen så kan det kännas ganska ensamt ibland, säger Alexander Gröning i Åbo.

De gånger Gröning känner sig ensam brukar han se på tv, lyssna på musik eller ringa någon. Fast med tv:n är han ju fortfarande ensam.

- Det fungerar ändå. Det känns som att någon annan skulle vara i rummet. Om man inte har någon kompis att bjuda över, så gör man det artificiellt och så får man den här känslan att någon är där i rummet ändå, säger Gröning.

Alexander Gröning och Kristian Repo, två unga män i en kafeteria.
Bildtext Alexander Gröning och Kristian Repo.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Också kompisen Kristian Repo kan ibland vara ensam, men han brukar njuta av att ha tid för sig själv emellanåt. Men efter att hans första förhållande tagit slut funderade han på om skulle komma att förbli ensam resten av livet.

- Det är alltid bra att ha någon. Om man har problem som man grubblar på eller stressar över så kan det hjälpa redan med att man berättar om det för någon, att man inte bara ensam håller på att tänka på det, säger Repo.

Svenska Yle ordnar vänskapskaféer i Åbo och i Helsingfors

Nu till vändagen ordnar Svenska Yle vänskapskaféer i både Åbo och Helsingfors.

Träffen i Åbo kommer att ske på Luckan. Anki Westergård och Linus Hoffman kommer att finnas på plats som fikasällskap.

kaffekopp

Från Röda Korset kommer också vänner att finnas med.

Alla är alltså hjärtligt välkomna till Svenska Yles vänskapskafé på Luckan i Åbo, Auragatan 1 B, på onsdag den 13 februari 2019, kl.18-20. Det bjuds på ett litet tilltugg.

I Helsingfors hålls vänskapskaféet på Luckan i Helsingfors, Georgsgatan 27, på torsdag den 14 februari 2019, kl.18-20.

Diskussion om artikeln