Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Moira von Wright: "Det känns roligt, hedrande och utmanande att bli rektor för Åbo Akademi"

Från 2019
Uppdaterad 12.02.2019 17:25.
Moira von Wright
Bildtext Moira von Wright.
Bild: Åbo Akademi

Åbo Akademis styrelse har valt professor FD Moira von Wright till ny rektor för Åbo Akademi. von Wright tillträder första augusti för en period på fem år.

Åbo Akademi skriver i ett pressmeddelande att styrelsens val var enhälligt.

Vid valet låg fokus bland annat på förmåga till samarbete, visionärt tänkande, bevisad professorskompetens, samt i praktiken visad god ledarförmåga.

- von Wright har en enormt fin ledarerfarenhet eftersom hon varit rektor för ett svenskt universitet och prorektor för ett annat samt vid dessa visat väldigt goda resultat, säger Åbo Akademis styrelseordförande Thomas Wilhelmsson.

- Av den nya rektorn förväntar vi oss ett starkt strategiskt ledarskap som kan ta hand om de utmaningar som Åbo Akademi, liksom andra universitet, har främst inom rekrytering av studenter och finansiering av verksamheten.

von Wright är bekant med både Åbo och Vasa

FD Moira von Wright är professor i Människan i välfärdssamhället vid Ersta Sköndal Bräcke högskola i Sverige.

- Det känns roligt, hedrande och utmanande att bli rektor för ett stort och framgångsrikt universitet som Åbo Akademi, säger Moira von Wright.

von Wright disputerade i pedagogik år 2000 vid Stockholms universitet och har varit professor i pedagogik vid Örebro universitet i Sverige åren 2007–2010, prorektor vid Örebro universitet 2008–2010, rektor vid Södertörns högskola, Sverige 2010–2016 och sedan augusti 2017 först affilierad professor, sedan professor vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.

- Jag tror att mina erfarenheter från universitetsvärlden var avgörande. Jag är finlandssvensk och har också en bakgrund från Åbo, då jag har bott där och känner till miljön. Jag känner också till miljön i Vasa och tycker att den är viktig.

Gammal emaljerad skylt med texten Åbo Akademi, fäst på en dörr i ek.
Bild: Marie Söderman / Yle

Enligt von Wright kommer hon inledningsvis lägga sitt fokus på tre frågor.

- Att förhålla sig till tidens föränderlighet, det vill säga vad ska Åbo Akademi vara i den här utvecklingen. Och hur ska vi arbeta med frågan om det svenskspråkiga som kulturyttring i Finland och hur kan vi stärka finlandssvenskan. Och sedan kanske det allra viktigaste: hur kan vi ytterligare stärka utbildningen och forskningen så att den blir ännu bättre.

"Bättre sent än aldrig med en kvinnlig rektor"

Åbo Akademi får nu sin första kvinnliga rektor.

- Det är glädjande att det äntligen blir en kvinna. Jag tror att det finns olika perspektiv som kommer med olika erfarenheter, så bättre sent än aldrig.

von Wright är uppvuxen och har fått sin magisterutbildning i Finland.

Mandatperioden för Åbo Akademis nuvarande rektor, Mikko Hupa, går ut den 31 juli.

Uppdaterat klockan 17:10 med kommentarer av Moira von Wright.

Diskussion om artikeln