Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kommentar: Äntligen en finlandssvensk bland De Aderton!

Från 2019
Uppdaterad 12.02.2019 16:36.
Kommentar av Marit Lindqvist.

Under årens lopp har många röster höjts för att Svenska Akademien borde göra slag i saken och välja in en finlandssvensk författare i sina led.

Äntligen kom den historiska dagen då poeten Tua Forsström tar plats bland De Aderton då hon efterträder poeten Katarina Frostenson på stol nummer 18.

I en artikel i Aftonbladet den 25 januari 2009 konstaterade författaren Herman Lindqvist att det innan rikssprängningen 1809 fanns ledamöter i Svenska Akademien som var födda i Nyland och Österbotten på samma sätt som det fanns ledamöter som var födda i Skåne och Bohuslän:

”Det var ingen skillnad på svenskar i de olika landskapen, alla hade samma rättigheter och skyldigheter. Alltså fanns det alltid finlandssvenskar med bland De Aderton.”

Bland ledamöterna från den östsvenska rikshalvan återfanns bl.a. skalderna Frans Michael Franzén, Johan Henric Kellgren och Abraham Niclas Edelcrantz.

När Svenska Akademien nu valt in Tua Forsström i Svenska Akademien återställer man ordningen och återknyter de avklippta banden mellan de två rikshalvorna.

I en kommentar till TT konstaterar Svenska Akademiens ständiga sekreterare Anders Olsson att han inte ser något hinder för att välja in en finlandssvensk författare i Akademien:

”Det är språket som är det viktigaste i litteraturen, det svenska språket. Och hon är en sådan fantastisk lyriker. Vi gör inte den skillnaden, det är inte medborgarskapet som är avgörande här.”

I Svenska Akademiens stadgar står det att Akademiens syfte är att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet, så uti Vetenskaper, som serdeles i anseende till Skaldekonsten och Vältaligheten uti alla thes tillhörande delar”.

Samtidigt som det framför allt är en stor ära för Tua Forsström att ta plats i Svenska Akademien är det en stor eloge till den finlandssvenska litteraturen och en hyllning till det svenska språket i Finland.

Jag är övertygad om att Tua Forsström med sin poetiska och språkliga renhet, styrka och höghet kommer att vara en tillgång för Svenska Akademien.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln