Kommentar: Mjuknande Sipilä kritiserar kapitalismen och vill inte säga om nästa regering borde vara borgerlig
Med två månader kvar till valet, gallupsiffror som skulle få en snöleopard att blekna och en äldreomsorgsskandal som till synes handlar om snikna privata företag börjar Juha Sipilä mjuka upp sin företagsledarimage allt mer.
- När man leder företag i vårdbranschen ska värderingarna komma före ekonomin. Om det inte gör det är man i fel bransch.
Så sade Sipilä till de politiska journalister som samlats för en utfrågningsstund i förmiddags. Och han fortsatte:
- Först skaffade de stora vårdföretagen publicitet åt sig med sitt skattefifflande och nu det här. Det är dags för dem att se sig i spegeln nu.
Ju mindre, desto bättre i vårdbranschen
Sipiläregeringens mål har varit att privata aktörer ska sköta om mer i vården - men nu verkar statsministern alltså dra mattan under för de största aktörerna.
Visserligen berömmer Sipilä de mindre familjeföretagen och andelslagen för att sköta om vårdföretagen exemplariskt.
En cyniker undrar om det faktiskt finns en så skarp kvalitetsgräns mellan storföretagen och de små.
Dessutom har andelslag och familjeföretag enligt marknadsekonomins och kapitalismens lagar köpts upp av stora multinationella företag hela tiden.
Vinstkravet i aktiebolag inte bara pengabegär
Att ett aktiebolag skulle sätta värderingar före vinsten kan tyckas gå emot hela idén med ett företag.
Aktiebolaget ska generera vinst, om inte annat stipuleras i bolagsordningen. Det säger lagen. Juha Sipilä sällar sig ändå till dem som filosoferar kring hur mycket vinst som är tillräcklig.
Bolag som inte sätter vinsten först är oftast husbolag eller olika sorters andelsbolag. Just andelsbolagen tycker Sipilä att gott kunde ta över hela den privata vårdbranschen.
Alldeles tydligt vill Sipilä tona ner sin företagarimage - annars hade han kanske påmint om att också vinstkravet finns till av rättviseskäl.
Att aktiebolaget ska bereda vinst för alla aktieägare innebär ett skydd för småplacerarna. Det hindrar storägare från att husera fritt efter egen vilja i bolaget.
Orpo vill fortsätta borgerligt, Sipilä säger ingenting
Inte heller ville Sipilä idag berömma den borgerliga regeringsbasen lika mycket som Samlingspartiets Petteri Orpo gjorde för en månad sedan.
Orpo sade till MTV:s nyheter att han tycker att den borgerliga basen borde få fortsätta efter valet (vilket en majoritet av partiets kretsordförande också tyckte).
Sipilä röjer inte med en min för de politiska journalisterna att han skulle vilja återbörda de varma orden till sin regeringspartner.
- Vi finländare är vana vid att man först håller val och att regeringsbildandet börjar därefter.
Det är helt förståeligt att hålla ett avstånd. Petteri Orpo har råd att tala om framtiden - han kommer att befinna sig i förhandlingsställning efter valet om man får tro de senaste partimätningarna.
Centern har att välja mellan att bli lillebrorspartner till antingen Orpo eller Antti Rinne (SDP), eller dra sig tillbaka frivilligt.
Visserligen ger Yles nya partimätning ett ganska högt platsantal i riksdagen för Centern, men prognoserna är osäkra och flera av Centerns nuvarande mandat kom efter ytterst jämna kamper i förra riksdagsvalet.
Sipilä: Allt fixat utom hälsovårdsreformen
Men att flirta vänsterut (politiskt sett) är inte det samma som att ge upp.
Sipilä håller benhårt på att han och hans regering nått resultat i så gott som allt, förutom social- och hälsovårdsreformen.
Det blir alltså intressant att se hur mycket Sipilä distanserar sig ideologiskt från Samlingspartiet i nästa ordförandedebatt.