Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Hon lånar sitt goda namn" - Professor Ebba Witt-Brattström säger att det här betyder mer för Svenska Akademien än för Tua Forsström

Från 2019
Ebba Witt-Brattström
Bild: Yle/Parad Media

Det är jättestort, säger Ebba Witt-Brattström - professor i litteratur vid Helsingfors universitet - när hon beskriver sina reaktioner på beskedet om att Tua Forsström valts till ledamot i Svenska Akademien.

Witt-Brattström påpekar att det inom Akademien länge har förts en diskussion om att man inte kan välja in "någon med ett främmande pass".

- Det är symboliskt viktigt att de äntligen väljer in en finlandssvensk ledamot. Det var hög tid, och det var viktigt och roligt. Så för det för första - symboliskt: Hurra - äntligen! Och för det andra så är Tua Forsström en synnerligen lämplig representant.

Witt-Brattsröm säger att hon å andra sidan också tycker väldigt synd om Tua Forsström.

- Jag tror inte att det inte är någon stor upplevelse att sitta i den Akademien vi har i dag. Det vet vi ju. Enskilda ledamöter har talat ur skägget och sagt att det handlar om en rå maktkamp och att det inte passar för kvinnor.

Svenskfinland ser det som någonting väldigt fint

Ebba Witt-Brattström säger att hon har en föreställning om att man i Svenskfinland upplever att det är någonting väldigt fint med Svenska Akademien:

- Jag har upplevt att man i Svenskfinland anser att det här tillhör vår gemensamma historia: Där sitter "de absolut bästa" och talar om konst och litteratur och estetik och så vidare och så vidare... och det måste vara underbart..

Enligt Witt-Brattström är det inte alls så. Hon säger att det förekommer hårda fraktionsstrider och att hon hoppas att Tua Forsström klarar av det.

Hur stort är det här för finlandssvenska kulturen?

- Det är det viktigaste. Det är jättestort.

Witt-Brattström konstaterar att den finlandssvenska kulturen naturligtvis klarar sig utan Svenska Akademiens "stöd" men att det ju nog ändå är så att "vi hänger samman".

- Och det här är ett erkännande. Jag tror att det kanske nog betyder någonting.

Witt-Brattström anser vidare att Akademien borde komplettera sin verksamhet ytterligare genom att välja in experter på det svenska språket.

- Man kunde välja in en av våra eminenta språkforskare eftersom Akademiens huvuduppdrag ju är det svenska språket. Och gjorde man det så skulle det väl vara ganska klart att Svenska Akademien har slutat "mobba" finlandssvenskarna.

Det betyder mer för Svenska Akademien än för Tua Forsström som ju redan är en väldigt erkänd poet

Katarina Frostenson är gift med den så kallade Kulturprofilen som stått i centrum för skandalen i Akademien, och han har dömts till två års fängelse för våldtäkt. Vad betyder valet av Tua Forsström för institutionen Svenska Akademien?

- Det är väl det som är den stora "win-win-situationen". Det betyder mer för Svenska Akademien än för Tua Forsström som ju redan är en väldigt erkänd poet.

- För Svenska Akademien betyder det oerhört mycket att hon har tackat ja. Det betyder ett slags godkännande av att hon känner att den är på rätt väg i sitt reformarbete. Och hon lånar sitt goda namn till den utvecklingen.

- För Akademien är det strålande att få Tua Forsström i sin krets. Det är stort!

Witt-Brattström säger att hon betraktar valet av Tua Forsström som så totalt okorrumperat.

- Det är inte så att de har valt "en till av sina närmaste kompisar så att säga" utan man har valt henne utgående från hennes odiskutabla meriter. Det här är också ett viktigt steg för dem så att de kan visa att "nu ska vi ändra oss".

I fjol delades det inte ut något Nobelpris i litteratur på grund av skandalerna inom Svenska Akademien. Är man på rätt väg inom Svenska Akademien nu?

- Svårt att säga. Jag är inte så säker på att man kommer att få behålla Nobelpriset - men det är inte heller Akademiens huvudsyfte.

- Det uppdraget kom år 1901. Före det handlade det om Gustav den tredjes konstruktion; att värna om det svenska språket. Det är för det som de har fått sina donationer. Deras huvuduppgift är att förvalta donationerna så att de kommer till rätta människor.

- Själva Nobelprisfrågan kan jag inte uttala mig om. Där finns en internationell opinion som egentligen inte tycker att Akademien ska få fortsätta att dela ut det här viktiga priset.

Räcker det med personbytena inom Svenska Akademien för att återupprätta hedern?

- Nej, det tror jag inte - med tanke på att det sitter kvar ledamöter som i så fall borde avgå om man så att säga ska visa sin fullständigt goda vilja.

Enligt Witt-Brattström är det fortfarande oklart hur Nobelstiftelsen ser på utdelningen av Nobelpriset. Det förs en dialog men inga besked har getts.

Hon konstaterar vidare att Svenska Akademien har få kvinnliga ledamöter.

- Nu är Tua Forsström på plats och det blir väl kanske två till - och så får man se vad Nobelstiftelsen tycker.

Vem är det som borde avgå?

- Det finns flera där. Ett problem är att medelåldern är över 70 år. Man ska kanske inte sitta för länge. Några av dem är ju över nittio år och där omkring. Det är klart att de inte kan vara fullt aktiva och "operativa" så att säga i ett så viktigt prisärende som Nobelpriset.

Diskussion om artikeln