Isvarningarna har haft effekt: få utryckningar för sjöbevakarna än så länge
Då larmet går vid sjöräddningscentralen i Åbo, är de de första som rycker ut. Då det gäller är sjöbevakarna ute på havet inom bara några minuter.
Isläget i år och regelbundna varningar för svaga isar verkar ha haft effekt. Än så länge i år är det endast en handfull som behövt hjälpas upp ur isarna. Men mot vårvintern brukar fallen fördubblas då existerande isar försvagas.
- Folk är mycket ute på stugorna året om egentligen och här så bor ju folk på holmarna, berättar äldre sjöbevakare Kim Pettersson.
Hjälper till där det behövs
Men sjöbevakarna rycker också ut på andra slags uppdrag under vintern.
- Det är djur som går ner sig i isen: hjortar, rådjur, älgar. Vi samarbetar också med ambulansen här och rycker ut på sjukkörningar ut till holmar, dit man inte kommer med bilen.
Under vintern rör de sig vanligtvis med svävare, eftersom isläget kan variera kraftigt i de små vikarna och ute på öppet hav.
På grund av varierande väderförhållandena kan räddningsoperationerna under vintern vara mycket utmanande, förklarar Pettersson.
- Är det storm så blir det knepigt att ta sig fram. Vinden och vågorna ställer det till det ibland ute på öppna havet. Men vi har ju Gränsbevakningens helikopter i Åbo som kan rycka ut. De sköter en stor del av de uppdragen.
Det gäller att öva, öva, och öva
Men eftersom man inte vet när olyckan är framme, är sjöbevakarna i ständig beredskap. Det övas också så gott som varje dag på olika räddningsscenarier.
Under vintertid övar man i synnerhet olika typer av räddningar på isen. Det gäller att kunna rädda sig själv och naturligtvis också de nödställda ur en vak.
Men för den stora allmänheten gäller det också att minimera riskerna då man rör sig i skärgården under vintern, så att sjöbevakarna slipper rycka ut.
- Bästa tipset är ju att hålla sig på land. Så kan man ju fråga lokalbefolkningen som känner till isläget. Man ska också vara rätt utrustad då man beger sig ut: gå inte ut ensam utan ta med en kompis, prova isen, håll avståndet. Och så förstås, ha isdubbar, rep och dylikt med, tillägger Pettersson.