Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Det finns alltid någon som är där och kritiserar" - Försvarsmakten säger inte nej till SS-flaggor i militärparaden trots utredning om soldaternas krigsbrott

Från 2019
Uppdaterad 14.02.2019 20:28.
Puolustusvoimain lippujuhlapäivä, sotilaita, lippuja, sotilaat marssivat ja kantavat lippuja
Bildtext Bild från försvarsmaktens fanfest i somras.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Finländska frivilliga SS-soldater var mycket sannolikt delaktiga i mord på judar, civila och krigsfångar, visar en utredning. Men användningen av SS-flaggor vid Försvarsmaktens parader ser ut att fortsätta trots det. Försvarsmakten har ännu inte fattat beslut gällande användningen av bataljonens flagga på riksparader, trots att flaggan orsakat kritik.

Bland annat Yaron Nadbornik, ordförande för judiska församlingarnas centralråd i Finland, kritiserar att flaggan har synts på finska militärparader.

Men på huvudstaben kommenterar man att det inte är så enkelt. En tjänsteman vid huvudstaben, som bara vill uttala sig anonymt, säger att frågan är på tapeten inom militären.

- Vi funderar så klart på saken. När det gäller symboler och framför allt att hedra minnet av våra veteraner, så blir det genast väldigt känsligt. Vilken sida man än uttalar sig om så finns det alltid någon som är där och kritiserar. Därför tar vi inga snabba beslut gällande det här.

Så kommer flaggan i fortsättningen att ses i militärparaderna?

- Försvarsmakten följer med diskussionen och tar ämnet på största allvar, men det finns så många saker som måste tas i beaktande att det ännu inte går att säga vad det leder till.

Nästa parad i Rovaniemi

Försvarsmakten ordnar två riksparader per år - den första under försvarsmaktens fanfest i juni och den andra på självständighetsdagen.

Huvudansvaret för arrangemanget under dessa tillfällen ligger hos den lokala garnisonen. I år går fanfesten av stapeln i Rovaniemi vilket betyder att det är flygvapnet och Lapplands flygflottilj som bär huvudansvaret för riksparaden.

Utredning kritiseras av försvarsminister

Enligt en utredning av Riksarkivet som publicerades för en vecka sedan, är det "mycket sannolikt" att finländska frivilliga i SS-division Wiking var delaktiga i mord och andra övergrepp på judar, civila och krigsfångar på östfronten åren 1941-43.

Det är svårt att sluta sig till hur god helhetsbild finländarna egentligen hade, men krigsbrotten nämns i SS-soldaternas brev och dagböcker.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) kritiserade på tisdagen utredningen på sin blogg. Han anser att det inte finns tillräckliga bevis för att finska SS-soldater gjort sig skyldiga till krigsbrott.

Jussi Nuorteva, generaldirektör på riksarkivet, säger att det fortfarande finns finländska källor som kan synas ytterligare.

I oktober omkullkastade docent André Swanström i sin bok Hakaristin ritarit den traditionella bilden av den finska Pantbataljonen. Brev och dokument tyder enligt honom på att finländska SS-mäns gärningar på östfronten både har tystats ner och förskönats.

Diskussion om artikeln