Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tua Forsström är sprudlande glad över att bli ledamot i Svenska Akademien trots alla skandaler under det senaste året: “Arbetsuppgifterna är sådana som jag intresserar mig allra mest för”

Från 2019
Uppdaterad 12.02.2019 21:18.
Tua Forsström.
Bildtext Tua Forsström i Runebergs hem i Borgå.
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Tua Forsström är en aning omtumlad och stressad av all medieuppmärksamhet, men samtidigt oerhört förväntansfull inför sitt nya uppdrag som ledamot i Svenska Akademien.

Hon har kört längs hala vägar från Tenala till Helsingfors och blivit uppringd i ett. Hon har inte vågat svara på ett enda av samtalen.

Hon är den första finlandssvenska författaren som kan titulera sig “ledamot i Svenska Akademien”, men det är inte titeln som appellerar till henne.

- Jag tänker i första hand på arbetet i Akademien. Det ser jag väldigt mycket fram emot, säger Forsström.

- Arbetsuppgifterna inbegriper väldigt mycket sådant som jag intresserar mig allra mest för. Jag är väldigt förväntansfull.

Ett erkännande för den finlandssvenska litteraturen

Hon ser det som en fröjd för det finlandssvenska och den finlandssvenska litteraturen att hon har blivit invald.

- Jag tror också att det är roligt för hela det svenska Finland.

Möjligheten att en finlandssvensk författare utses till ledamot i Svenska Akademien har diskuterats ibland redan tidigare.

- Jag tycker att vi har anledning att vara riktigt lyckliga över det här. För oss som arbetar på svenska i Finland är det en fin sak att så här handgripligt betraktas som en del av det svenska språkområdet.

Gesten att ta in en finlandssvensk författare beskriver hon som generös. Den har enligt henne betydelse för hela den finländska litteraturen.

Efterträder en annan kvinnlig poet

Tua Forsström ser det som naturligt att det är just hon som efterträder Katarina Frostenson på stol nummer 18. De är båda kvinnliga lyriker.

- Om man ser nyktert på det så tycker jag att det är ganska logiskt att de har valt just mig som hennes efterträdare eftersom vi båda är uttryckligen poeter i första hand.

Ett visst intresseområde får på det här sättet kontinuitet enligt Forsström.

Vill delta i återuppbyggnaden av Akademien

Tua Forsström beskriver det gångna året i Svenska Akademien som makalöst problematiskt och på alla sätt turbulent.

Trots det tackade hon ja då hon blev tillfrågad om hon skulle vilja bli medlem.

Hon medger att hon skulle ha varit betydligt mera ambivalent om hon hade blivit tillfrågad för bara någon månad sedan. Då skulle hon nog ha övervägt längre innan hon hade gett sitt svar.

- Nu är jag inte alls ambivalent längre, utan absolut säker på att jag gärna vill göra det här.

Hon tycker att Akademien under de två senaste månaderna har gjort nästan alla tänkbara försök att rannsaka sig själv och att reparera det som repareras kan.

Hon ser det som positivt att Akademien har blivit mycket öppnare än tidigare och är nöjd med Akademiens mål att förändra arbetssättet och att öppna upp.

- Hela den här målsättningen är så fin och bra att den bör understödjas och jag tror att allting kommer att gå bra.

- Jag vill jättegärna vara med i återuppbyggnadsarbetet och göra mitt bästa naturligtvis.

Diskussion om artikeln