Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uigurer världen över frågar om försvunna anhöriga på Twitter

Från 2019
Uppdaterad 13.02.2019 09:08.
Turkar och uigurer i landsflykt demonstrerade nyligen i Istanbul mot interneringslägren i Xinjiang
Bildtext Turkar och uigurer i landsflykt demonstrerade nyligen i Istanbul mot interneringslägren i Xinjiang
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Uigurer världen över har inlett en internationell Twitterkampanj för sina försvunna anhöriga efter att Kina vann en propagandaseger tack vare en video av en försvunnen folksångare.

Omkring en miljon uigurer har internerats i över tusen så kallade omskolningsläger i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina.

Den nya Twittertråden #MeeTooUyghur uppstod sedan Kina oväntat publicerade en video med en populär uigurisk folksångare som länge hade varit försvunnen.

Videon gavs ut efter att Turkiet i söndags anklagade Kina för grova människorättskränkningar och för den populäre folksångaren Adim Abdurreheim Heyits död i ett kinesiskt fängelse.

Poeten och folksångaren Heyit är den mest kände uttolkaren av uigurisk historia och kultur. Han greps redan år 2010 och den 9 februari spreds rykten om att han hade avlidit efter svår tortyr i fängelset.

Kina kallade anklagelserna absurda och den här veckan gav det statliga China Radio International ut videon med Heyit för att bevisa att han är vid liv.

På bandet, som lär ha spelats in den 10 februari, säger sångaren att han utreds för brott, att han mår bra och att han inte har utsatts för övergrepp.

Twittertråden föddes i Finland

Kinas propagandaseger blev i alla fall kortvarig på grund av Twittertråden #MeeTooUyghur, där uigurer i landsflykt berättar om sina försvunna vänner och familjer.

Det var aktivisten Murat Harri Uyghur som bor i Finland som skapade tråden.

- Kinesiska myndigheter visade videon som bevis på att Heyit ännu är vid liv. Nu vill vi veta var miljoner försvunna uigurer är, säger aktivisten vars egna föräldrar gripits tidigare, men som nu har frigetts.

Han är inte ensam om sina bekymmer. Många uigurer som lever i landsflykt har inte hört av sina anhöriga på åratal eftersom telefoner och sociala plattformar noga övervakas av kinesiska myndigheter.

Kinesiska soldater patrullerar gator i uirgurområdet Xingjiang
Bildtext Kina styr Xinjiang med brutala metoder så som interneringsläger för "omskolning"
Bild: EPA

FN beräknar att en miljon av tio miljoner uigurer nu har stängts in på interneringsläger och aktivister anklagar Kina för att försöka utrota de muslimska uigurernas kultur genom att använda ett kraftigt överdrivet "terrorhot" som ursäkt.

Turkiets fördömande uttalande i söndags var det kraftigaste som ett muslimskt land har riktat mot Kina angående interneringslägren - men i övrigt har den muslimska världen varit förvånansvärt tyst och försiktig.

Kina reagerade som väntat med att kalla uttalandet för ett allvarligt misstag och med att kräva att Turkiet återtar sin kriti.

Den kinesiska presstalesmannen Hua Chunying kommenterade också Twittertråden krav på bilder på försvunna uigurer.

- Det bor över en miljard människor i Kina. Ska vi publicera bilder på dem alla, undrade Hua.

Diskussion om artikeln