Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stadsdirektören i Raseborg om reklamskyltarna: Vill bara ha bort vilda västern

Från 2019
Uppdaterad 13.02.2019 14:17.
Man i grå kavaj och röd slips som ler.
Bildtext Ragnar Lundqvist är trött på dåligt placerade reklamställningar i Raseborg.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Först skickade staden ut ett pressmeddelande där det står att gatupratarna, eller A-ställ, borde försvinna från Raseborgs gator. Nu säger stadsdirektör Ragnar Lundqvist att det rör sig om ett missförstånd.

Lundqvist har efter pressmeddelandet upptäckt att det redan finns direktiv för hur de flyttbara skyltarna får placeras i Raseborg.

- Vi borde har varit tydligare i vårt pressmeddelande. Det är "vilda västern"-förfarandet som vi vill ha bort, konstaterar han.

Avsikten är att de så kallade A-pratarna ska försvinna eftersom de stör stadsbilden och kan vara till fara för till exempel synskadade stod det i meddelandet.

- Det gäller inte de pratare som är belägna strax utanför affärer och restauranger, förtydligar Lundqvist nu.

Bör lämna 1,2 meter utrymme

Lundqvist har hittat ett beslut som tekniska nämnden i Ekenäs tog 2005: Det ska som regel endast få finnas en reklamskylt per företag. Om skylten placeras annanstans än vid den egna affären krävs särskilt tillstånd. Det ska alltid också finnas 1,2 meter utrymme på trottoaren så att man kan röra sig förbi skylten.

Skyltarna får vara högst en meter höga.

År 2010 har tekniska nämnden beslutat om att samma regler gäller i staden Raseborg.

"Fula och på olovliga platser"

Lundqvist menar att de nu finns många företagare som olovligt placerar ut skyltar på annan plats än utanför den egna verksamhetspunkten.

Dessutom anser han att skyltarna förfular stadsbilden.

- Skyltar har uppenbarat sig överallt och är till och med fastkedjade. I somras räknade jag till fem gatupratare i slutet av Kungsgatan vid torgskvären.

- I Stallörsparken fanns det fyra stycken och fastkedjade. Frågan är hur man då ska kunna klippa gräset.

"Tillgängligheten är något man måste ta itu med"

När det gäller säkerheten för personer med synskada är han orolig.

- Om man har en synskada och ska sitta vid bänken nere vid Rådhustorget så undrar jag hur man ska gå förbi skyltarna som är placerade lite hur som helst.

Han medger att staden borde ha varit i kontakt med Centrumföreningen innan utskicket av pressmeddelandet. Då kunde staden ha förtydligat att man inte avser de skyltar som finns utanför affärer.

Däremot anser Lundqvist att det finns mycket att åtgärda i staden när det gäller tillgänglighet - inte bara reklamskyltarna.

- Vi måste ta itu med tillgängligheten, till exempel hur man kommer runt med rullstol - om det behövs ramper vid trottoarkanter. Det finns mycket att göra gällande det.

Tekniska nämndens ordförande: Inte stadsdirektörens sak

Werner Orre (SFP), tekniska nämndens ordförande, säger att det förvånar honom att stadsdirektören tar itu med en angelägenhet som egentligen hör till tekniska nämnden.

- Det finns direktiv som är tydliga och klara. Jag ser ingen orsak att ändra dem. De följs i stort sett, och i de fall de inte följs är det inte hela världen att åtgärda, säger Orre.

- Vi har viktigare saker att sätta energin på och ska syssla med mera produktiva och konstruktiva saker.

Artikeln bygger delvis på en intervju av Sebastian Dahlström.

Artikeln uppdaterad med kommentar av Werner Orre och reglerna från 2010.