Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Universitetskollegiets ordförande välkomnar ÅA:s nya rektor: "Jag hoppas att hon med sin erfarenhet kan hjälpa oss med nytänk vid universitetet"

Från 2019
Uppdaterad 13.02.2019 16:17.
ronald österbacka framför en krittavla med fysiska formler på
Bildtext Ronald Österbacka, ordförande för Universitetskollegiet vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

I tisdags blev det klart att Moira von Wright blir ny rektor vid Åbo Akademi.

Universitetskollegiets ordförande Ronald Österbacka ser fram emot att samarbeta med von Wright och är personligen glad över att 101-åriga Åbo Akademi nu får sin första kvinnliga rektor.

- Personligen tycker jag att det är alldeles toppen att vi har fått en kvinnlig rektor, men samtidigt vill jag poängtera det som också styrelseordförande sade i sitt pressmeddelande, att det inte var könet som avgjorde. Men personligen är jag alltså väldigt glad över att vi har fått en kvinnlig rektor.

Det viktigaste enligt Österbacka är hurudan personlighet rektorn har och hur hen kommunicerar med personal och studerande.

- Rektorn ska jobba strategiskt och utveckla Åbo Akademi mot framtiden samt fungera som en bra ledare inom organisationen.

Moira von Wright
Bildtext Moira von Wright kommer att tillträda som rektor för Åbo Akademi hösten 2019.
Bild: Åbo Akademi

Mycket jobb väntar

Österbacka säger att det finns många utmaningar för universiteten just nu och det gäller också Åbo Akademi.

- Åbo Akademi har fått en stark grund efter vårt 100 årsjubileum och efter det arbete som gjorts de senaste tio åren, men samtidigt har också regeringens ekonomiska politik stramats åt.

- Det betyder att vi inte kan luta oss tillbaka och tro att allt är bra. Vi är tvungna att jobba väldigt hårt inom alla fakulteter och inom organisationen för att vi ska bli ett bättre universitet framöver.

Men Österbacka betonar att universitetskollegiet kommer att hjälpa von Wright så gott de kan med att komma in i rollen som rektor.

- Det är ju hela samfundets intresse att kunna bidra med stöd och hjälp och samtidigt utmana rektor, ledningen och styrelsen kring de frågor som universitetskollegiet tycker är relevanta att jobba vidare med.

Kan inspirera till nytänk inom organisationen med sin bakgrund utanför akademin

Österbacka ser flera fördelar med att von Wright har jobbat utanför Åbo Akademi.

- Hon har jobbat som professor i Sverige och kommer alltså utifrån. På det sättet tar hon med sig en annan erfarenhet som naturligtvis kommer att spegla av sig vid Åbo Akademi. Jag hoppas att hon med sin erfarenhet kan hjälpa oss att tänka nytt här vid universitetet.

Den enda nackdelen enligt Österbacka är att det kan ta en längre tid för den nya rektorn att lära känna organisationen.

- Men det är bara en tidsfråga. Jag önskar henne hjärtligt välkommen till Åbo Akademi och jag ser framemot ett gott samarbete framöver.

Diskussion om artikeln