Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Blir Bärtil korv? Bärtil-podden gör lyssnandet grisigt spännande

Från 2019
Uppdaterad 14.02.2019 14:50.
Pipsas matte, Pudeln Pipsa, Bärtil och Isa Gris i podden Bärtils äng i fara.
Bild: Ilmari Fabritius

Orkar barn lyssna? Vad är det för skillnad på berättelser som visas i bild och berättelser du lyssnar på? Kanske den, att ett ljudäventyr kräver att du är medskapare, att du går in i berättelsen och skapar dina egna bilder.

En värld bestående av ljud kommer dessutom nära på ett speciellt sätt. När karaktärerna i dramat dessutom är kända är tröskeln låg för att lockas in i äventyret. Eller i det här fallet: lockas ut på Bärtils äng.

I en ljudvärld är allting möjligt

De flesta svenskspråkiga barnen i Finland vet vem fåret Bärtil, Isa Gris och de andra djuren i TV-långköraren Bärtil är. Men i en podd är allting möjligt. Miljöer som aldrig har kunnat visas i TV, att flyga högt uppe i luften eller köra Alfa Romeo - allt blir verklighet i den värld ljuddesignern Niko Ingman skapat.

Spännande, men slutar bra

Det är en rätt så spännande värld lyssnaren dras in in. För precis som dagens barn är allt mer medvetna om att världen innehåller hot, allt från klimat och miljö till människor som försvinner ur ens liv, får också Bärtil nu upptäcka att det finns faror som lurar utanför hans trygga äng.

Isa Gris (Nina Hukkinen) dansar och Pipsas matte (Anna Hultin) är förskräckt.
Bildtext Isa Gris (Nina Hukkinen) dansar balett, fastighetsförmedlare Zarah Wiik (Anna Hultin) vill göra sig av med alla djur.
Bild: Ilmari Fabritius

Allt slutar givetvis bra, för när många små djur hjälps åt blir de starkare än en stor fiende. Fienden är Pudeln Pipsas matte (i en dramatisk tolkning av Anna Hultin), som vill köpa Bärtils äng och bygga ett köpcentrum där. Och hon skyr inga medel - när hon blir som mest rabiat kidnappar hon till och med Bärtil och för honom till en korvfabrikör. Men Pudeln Pipsa inser då att man inte alltid ska lyda auktoriteter som matte, och räddar sin vän Bärtil.

Att Svenska Yle Drama satsar på en saga som visar att världen kan vara en farlig plats beror inte bara på att det är lättare att göra det när mediet är en podd istället för en sagoteateraktig dekor. När man för barnen bekräftar deras upplevelse av att det finns sådant som känns farligt också i en trygg vardag kan man förhoppningsvis också förstärka barnens tro på att allt trots det slutar bra - det finns vänner som räddar dig, det finns vuxna som står på din sida. Tryggheten består.

Bärtils äng i fara

Spela upp
Fåret Bärtil med ekorren Holkly Gong i famnen.
Bildtext Vänner är viktigast. Ekorren Holly Gong (Anne-Charlotte Grandell) hjälper Bärtil (Joachim Thibblin) när han har blivit inlåst i garaget.
Bild: Ilmari Fabritius

Producent Jessica Edén berättar att Bärtils äng i fara är tänkt att passa en bredare publik än TV-serierna, eftersom frågor om vänskap och mod här har haft möjlighet att bli lite mer komplexa. Och eftersom äventyret omfattar fem delar med cliffhangers och en berättare (Oskar Pöysti) som blir allt mer upprörd över vad seriens skurk ställer till med har det varit möjligt att rita större dramatiska bågar än annars.

Jessica Edén
Bildtext Producent Jessica Edén.

- När vi första gången läste texten tillsammans med skådespelarna märkte vi att också de tyckte det var roligt att få ta Bärtil och hans vänner till ett nytt plan, säger Edén.

Bjud barnen på det bästa

Dramapoddar för barn är ett nytt fenomen i Yles utbud. Vilken är skillnaden mellan att regissera för barn och för vuxna?

- Ingen, svarar regissör Camilla Thelestam.

- Skillnaden ligger i själva berättelsen. Vad man tar upp och på vilket sätt man berättar. Så det är långt en fråga vars svar går tillbaka till manusstadiet.

Thelestam konstaterar att skådespelarna i ett barndrama visserligen ibland kan ta en mer lekfull ton - men precis som i vuxenföreställningar måste de som är med vara det med hjärtat.

Camilla Thelestam
Bildtext Regissör Camilla Thelestam.
Bild: Yle / Jyrki Valkama

- Som regissör har jag alltid strävat efter att jobba med lika stor precision och lika stort "allvar" med mina barnpjäser som med dem som är för vuxna. Jag tycker att vi bara ska försöka bjuda barnen på det bästa.

Ännu viktigare än att introducera nya platser och karaktärer är trots allt igenkänningsfaktorn, att barnen känner igen sina gamla vänner. Och det gör de. Här är de som har varit med om att skapa Bärtils äng i fara.

Vem är vem på Bärtils äng?

I rollerna:
Joachim Thibblin som Bärtil
Nina Hukkinen som Isa Gris
Nina Granvik som pudeln Pipsa
Anna Hultin som Zarah Wiik
Sixten Lundberg som Helge Karlsson
Edith Holmström som Eivor Karlsson
Anne-Charlotte Grandell som Holly Gong
Matti Raita som Rune Berg
Hellen Willberg som Kråk-Fia och korvfabrikör Fagerlund
Johan Aspelin som Älgen
Mitja Sirén som grävskopsförare Söderholm
Oskar Pöysti som Berättaren

Manus: Monica Vikström-Jokela
Regi: Camilla Thelestam
Dramaturg: Christoffer Mellgren
Ljuddesign: Niko Ingman
Musik: Matti Raita
Producent: Jessica Edén

Bärtils äng i fara - en poddserie i fem delar på Barnens arena fr.o.m. den 14.2 2019 kl 8.00.
I Yle Vega söndagar kl 7.45 med start 17.2. Repris torsdagar kl 19.22.

I smarthögtalare, Google Assistent:
Efter att man gett kommandot ”Prata med Svenska Yle” ropar man ”Bärtil”. Då dyker han upp i smarthögtalaren eller androidtelefonen.
Mera information om röststyrning hittar du här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln