Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv idag: Shiffrin litar på att vila är rätt vapen – redo för andra guldet på tio dagar

Från 2019
Uppdaterad 14.02.2019 18:10.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, damernas storslalom åk 2 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mikaela Shiffrin inledde VM i Åre med att vinna super-G och är storfavorit då storslalom står på tur. Riikka Honkanen och Erika Pykäläinen försvarar de finländska färgerna i dagens tävling.

Vad och var?

Fartgrenarna och lagtävlingen är undanstökade och nu fortsätter alpina VM med teknikgrenarna storslalom och slalom.

Underlaget i tävlingsbacken har mjuknat av det rikliga snöfallet och varma temperaturer. I dag förväntas det bli upp till sex grader och arrangörerna får fortsätta svettas för att få till stånd jämlika förhållanden åt deltagarna.

Andra åket startar först klockan 19.00 vilket betyder att medaljerna delas ut under strålkastarljus.

Vem och varför?

Mikaela Shiffrin tog sitt första VM-guld i Åre redan förra tisdagen. Efter det valde hon att stå över kombinationstävlingen, störtloppet och lagtävlingen för att vara redo för sina starkaste grenar storslalom och slalom. Ett beslut som ifrågasattes av bland annat landsmännen Lindsey Vonn och Bode Miller.

Nu går hon för tre guld och är den största förhandsfavoriten i de avslutande disciplinerna.

Den 23-åriga amerikanskan har vunnit hälften av säsongens storslalomtävlingar och är regerande olympisk mästare. Hon saknar ändå ett VM-guld i storslalom då hon för två år sedan fick stryk med 0,34 sekunder av Tessa Worley.

Fransyskan försöker tillsammans med Federica Brignone, Petra Vlhova, Viktoria Rebensburg och Ragnhild Mowinckel sätta stopp för Shiffrins planer att kamma hem karriärens femte VM-guld.

Riikka Honkanen försöker förbättra sin 34:e plats från St. Moritz och Erika Pykäläinen gör VM-debut. Honkanen har goda chanser att placera sig bland de 25 bästa och Pykäläinen kan vara nöjd med dagen om hon är topp-30.

Honkanen startar med nummer 39 och Pykäläinen med 43.

När och hur?

Damernas storslalom kör igång klockan 15.15 och sändningen i TV2 och på Arenan kvarten tidigare. Andra åket startar kl. 18.45.

Kristian Karlsson och expertkommentator Marcus Sandell sköter om referatet på svenska.

VM fortsätter fram till den 17 februari och alla tävlingar sänds på Yles kanaler.