Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasa Innovation Center slog upp dörrarna – här strävar man efter att ta tillvara det österbottniska

Från 2019
Invigningsfest vid Wasa Innovation Center. Folk i publiken och på scenen bland annat frontfiguren Sture Udd.
Bildtext Invigningsfest på Wasa Innovation Center.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Under onsdagsförmiddagen firade innovationscentret Wasa Innovation Center sin invigning. Här vill man bryta traditioner, skapa nytt och locka fram energin hos alla dem som vill ta företagen och samhället framåt.

Bakom Wasa Innovation Center står entreprenören Sture Udd, som i Dragnäsbäck i Vasa har byggt upp Bock´s Corner med eget ölbryggeri, ett tryckeri samt dataföretaget Upcode.

Byggnaden Wasa Innovation Center sett utifrån.
Bildtext Wasa Innovation Center.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

I Wasa Innovation Center har Udd investerat 3,5 miljoner euro. Men satsningen behövs verkligen menar han.

- Tidigare räckte det med att Vasa var bättre än till exempel Kuortane eller Kuopio. Idag räcker det inte längre att vara bättre än någon annan i Finland, du måste vara bättre än de andra i världen, säger Udd.

Byggnaden en innovation i sig

Innovationscentret är inhyst i en helt ny och ekologisk byggnad. De tre våningarna utgör enligt Sture Udd den mest koldioxidneutrala byggnaden i Europa.

Wasa Innovation Center, logotyp infälld i trä.
Bildtext Huset har massiva träväggar.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Men det räcker naturligtvis inte. Sture Udd konstaterar att det är nu allvaret börjar och banklånen ska börja betalas tillbaka.

Det ska ske genom att låta företag möta det offentliga för att tillsammans jobba fram innovationer. Och intresse för innovationer ser Sture Udd i hela regionen.

- Jag tror att det finns en otrolig möjlighet att ta tillvara det österbottniska. Du behöver inte vara Nobel-prisvinnare, det räcker att vara tio procent bättre än resten av världen. Det här ska vi försöka ta vara på och se till att det utmynnar i något, både inom den privata sektorn men också inom den offentliga.

Ny verklighet, nya krav

Enligt Udd är det många som inte har förstått att det här är den nya verkligheten.

- Sådana här innovationshus borde kommunerna ha byggt redan för tio år sedan. Jag är rädd för att man sover och tänker att man klarar sig utan och det är inte verkligheten.

Allt handlar om att folk i Österbotten ska samarbeta, samtidigt som det råder konkurrens mellan aktörerna. Hur går det ihop?

- Det går inte ihop. Alla vill skapa finansiering åt sig, men det här vill vi försöka modifiera, inte ändra. Vi vill hitta samspel mellan goda tankar mellan företag.

Invigningsfest vid Wasa Innovation Center.
Bildtext Fullt hus på onsdagens invigning.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Det nya sättet att tänka och verka innebär att man inte kan köra i de gamla hjulspåren utan man behöver bryta traditioner.

Förutom den privata sektorn nämner Udd vårdsektorn som kan dra nytta av innovationer.

- Fruktansvärt nödvändigt om vi tittar på läget just nu och vart det är på väg med en åldrande befolkning. Alla borde ha tagit i saken för tio eller tjugo år sedan, nu ska vi försöka.

Resultat nästa år

Innovationscentret har ingen statlig finansiering. Bygget inleddes för ett och ett halvt år sedan och huset ska stå helt klart om några veckor.

- Vi vet inte hur vi kommer att lyckas, men vi vet att vi behövs. Österbotten behöver oss, säger Sture Udd.

Sture Udd vid invigningen av Wasa Innovation Center.
Bildtext Sture Udd.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Udd förutspår att de första resultaten från innovationscentret kommer att synas om ett år.

- Hoppeligen börjar vi till hösten se spår som de facto redan är stigar, och har vi en stig kommer den att leda någonstans.